Rouwen betekent omgaan met verlies. Van bijvoorbeeld een dierbare, je bedrijf, je huwelijk. Daarmee omgaan is niet makkelijk. Plots staat je leven op z’n kop. Het gaat gepaard met intens verdriet en pijnlijke emoties. En soms kunnen je verliesgevoelens zo heftig zijn dat je er niet uitkomt en niet meer weet wat te doen. Hoe ga je daar dan mee om? Een rouw- en verliescoach kan je daarbij helpen.
Verlies je iemand of iets dat je dierbaar is? Het afscheid nemen, omgaan met je verdriet en andere hevige, confronterende en tegenstrijdige gevoelens kan je zwaar vallen. Je zelfs volledig uit het veld slaan en zorgen voor geestelijke en lichamelijke klachten.
Van hevig verdriet, verwarring, boosheid en somberheid ervaren tot slecht slapen, piekeren, geen zin in eten hebben, passief of overactief zijn, hoofdpijn hebben en je vermoeid voelen. Het zijn normale reacties op een verlieservaring, die meestal na verloop van tijd verminderen.
Lukt het je echter niet om alleen en/of met hulp van mensen in je omgeving met je verlies om te gaan? Geleidelijk aan te wennen aan de nieuwe situatie en weer de regie over je leven te nemen? Hulp van een rouw- en verliescoach kan dan welkom zijn.
Een coach gespecialiseerd in rouw en verlies kan je begeleiden als je een geliefd persoon of dierbaar iets kwijtraakt. Je zeg maar door die zware periode loodsen. Je helpen omgaan met je gevoelens van onder meer verdriet, onmacht, boosheid, schuldgevoel, twijfel. Je steunen je verlies te verwerken en het een plek te geven. Je helpen zoeken naar doelen om je op te focussen en stimuleren nieuwe uitdagingen te vinden die je leven weer de moeite waard maken.
Rouwen doe je niet alleen als iemand overlijdt. Er zijn ook andere vormen van verlies waarbij rouwverwerking een rol speelt.
Zo kan het gebeuren dat je door een lichamelijke beperking of ziekte afscheid moet nemen van wat je ooit eens kon of had. Vervolgens kan je ook rouwen om het faillissement van je bedrijf of het verliezen van je baan door ontslag of pensioen. Rouw kan ook een rol spelen als je relatie op de klippen loopt, je droomstudie flopt, je sportcarrière aan duigen valt, je een miskraam krijgt of je huisdier overlijdt. Tot slot kun je ook rouwen om het opgeven van onvervulde verlangens als ongewenste kinderloosheid of geen partner kunnen vinden.
Ook als je met dergelijke ingrijpende gebeurtenissen in je leven wordt geconfronteerd, kun je een rouw- en verliescoach om hulp vragen.
Rouw- en verliesbegeleiding is er voor iedereen die hulp en ondersteuning wenst bij rouwen. Misschien heb je niemand om mee te praten over het ervaren verlies. Ook kan het zijn dat je anderen er niet mee lastig wilt vallen of je vindt het moeilijk om je verdriet te delen. Het kan ook gebeuren dat je het rouwen als heel pijnlijk ervaart; je bent radeloos en weet niet wat je met jezelf moet. Of misschien stagneert je rouwproces en weet je niet hoe je de dag moet doorkomen en/of je leven ooit weer de moeite waard wordt. Het kan ook zijn dat je kampt met schuldgevoelens, vage fysieke klachten of geen afscheid hebben kunnen nemen, familieruzies of je hebt meerdere verliezen tegelijkertijd meegemaakt. Een rouw- en verliescoach kan je in al die gevallen bijstaan en begeleiden om je verlies een plekje te geven, je balans terug te vinden en stapje voor stapje weer grip te krijgen op je leven.
Wil je meer leren over afscheid nemen en rouwen? Dan is de cursus Vitaal Rouwen iets voor jou. Wil je leren hoe je mensen zo goed mogelijk begeleidt in hun laatste levensfase? Bekijk dan de opleiding Stervensbegeleider.