De zin of onzin van eetlustremmers of het gevaar van eetlustremmers?
Voor de duidelijkheid: eetlustremmers zijn –op recept verkrijgbare – pillen die zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt en daardoor minder eetbehoefte hebt. Het wordt doorgaans voorgeschreven om mensen met overgewicht tijdelijk minder te laten eten, waardoor ze afvallen.
Werken eetlustremmers?
De vraag is: werkt het? Gedurende de weken dat je de eetlustremmers neemt, krijg je in het gunstigste geval minder calorieën binnen dan voorheen en logischerwijs ga je dus afvallen. Je raakt echter alleen vocht en spierweefsel kwijt, want dat is namelijk het eerste dat je eigen lichaam gaat ‘opeten’, terwijl je juist het vet zou willen kwijtraken. Daarbij komt dat je stofwisseling zich gaat aanpassen aan de nieuwe situatie door over te schakelen op de ‘spaarstand’ en het verbruikt minder energie, gaat vet zo goed mogelijk vasthouden en zo min mogelijk verbruiken. Dit is dus precies wat je niet wilt!
Eetlustremmers werken jojo-en in de hand
Eetlustremmers mogen maar tijdelijk gebruikt worden. Ga je na deze periode weer eten zoals je gewend was, dan is de reactie van je lichaam om de calorieën die nu weer in grote aantallen binnenkomen, feestelijk binnen te halen en op te slaan, want je lichaam zit nog steeds in de spaarstand.
De conclusie van dit proces: het ‘opgegeten’ spierweefsel is vervangen door vet. Meer vet dan voorheen. Het lichaamsgewicht zal hoger worden dan het was. Dit verschijnsel wordt jojo-en genoemd.
Ook het langer gebruiken van eetlustremmers is geen oplossing, want je zult teveel missen aan belangrijke voedingsstoffen als vitamines en mineralen (bijv. ijzer en kalium). Deze krijg je wel binnen bij een gezond dagmenu. Zonder deze regulerende stoffen kan je lichaam geen of onvoldoende energie halen uit de voeding die je (nog) wel eet. De gevolgen zijn enorm.
Beter is het om te kijken naar wat, hoe en hoeveel eet deze persoon? Zijn er (emotionele) oorzaken voor de grote eetlust? Leeft de persoon met stress waardoor zijn lichaam om comfortfood (suikers en vetten) vraagt? Wellicht brengt het vinden van de oorzaak je dichter bij de oplossing van het probleem. Hulp vanuit meerdere vakgebieden zal gewenst zijn om te komen tot een goede balans tussen voedselinname en energieverbruik, een aansluitend bewegingsprogramma en psychisch welbevinden.
Natuurlijk zijn er veel gezonder alternatieven om af te vallen dan eetlustremmers. Leer alles over verantwoord afvallen in de opleiding Gewichtsconsulent