Je herkent het vast wel: de drukte van de dag slorpt je op. Even tijd nemen om te kijken hoe je allerlei dingen doet en waarom gebeurt nauwelijks. Dat geldt in je gezin, op je werk, maar ook in contact met andere mensen. Eigenlijk doe je heel veel automatisch. Dat gebeurt op basis van aangeboren karaktereigenschappen, opvoeding, opgedane ervaringen, kennis en vaardigheden. Toch kan het goed zijn om nu en dan wat afstand te nemen van jezelf. Want, je kunt blinde vlekken ontwikkelen waardoor je bijvoorbeeld niet meer ziet welke reacties je gedrag oproepen. Introspectie helpt je daarbij.
Sta even stil. Kijk naar jezelf als een toeschouwer. Zie als het ware hoe je dingen aanpakt, luistert, praat en reageert op wat je zoal hoort, ziet, ervaart enzovoort. Weet jij waarom je dingen op een bepaalde manier doet? Waarom bepaalde zaken je raken? Waarop je je keuzes baseert? Dat is eigenlijk in een notendop waar zelfreflecteren om draait. Je eigen doen en laten van de zijlijn objectief observeren, onderzoeken en interpreteren. Nee, gemakkelijk is het niet, maar je leert wel heel veel over jezelf. Probeer het maar eens!
Houd je jezelf regelmatig een spiegel voor? Dan krijg je beetje bij beetje meer inzicht in jezelf. Niet alleen in je goede en fijne eigenschappen, maar ook je zwaktes en valkuilen. Misschien niet altijd even prettig, maar het geeft je wel handvatten. Waar je mee aan de slag kunt. Om jezelf te veranderen, bij te sturen, te verbeteren én verder te ontwikkelen. Ga je er bewust mee aan de slag? Dan haal je uiteindelijk meer uit jezelf. Niet alleen privé, maar ook op je werk en daarbuiten.
Introspectie kun je in allerlei situaties en op allerlei fronten toepassen. Of het nu gaat om dagelijkse dingen waar je tegenaan loopt, successen die je boekt of problemen die je ervaart. Regelmatig reflecteren kan je onder andere helpen om je persoonlijke ontwikkeling een impuls te geven. Ervoor zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten, je relatie uit een dip halen en bijdragen aan een juiste carrièreswitch. Maar reflectie toepassen kan ook bijdragen aan succesvol solliciteren en de juiste studiekeuze maken.
Wil je graag beginnen met introspectie? Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen.
1. Zie reflectie als tijd nemen voor jezelf. Zoek een rustig moment. Op een fijne plek waar je niet wordt gestoord en neem je tijd.
2. Kies vervolgens een concrete situatie om op te reflecteren. Kijk erop terug en ga na hoe je handelde. Wat deed je? Wat zei je? Hoe voelde je? Waarom deed je wat je deed? Zei je wat je zei? Enzovoort. Uiteindelijk kun je dan kijken hoe je het anders had willen doen en dat kun je een volgende keer dan gaan proberen. Weet je niets? Doe dan een eenvoudige zelfreflectie. Sta gewoon even stil bij hoe je je voelt en wat je denkt.
3. Zonder hulp naar jezelf kijken is moeilijk. De neiging bestaat dat je je alleen focust op wat je wilt zien. Je goede punten en niet die minder leuke eigenschappen. Probeer gewoon zo eerlijk mogelijk te zijn dat helpt je verder.
4. Start je ermee? Stel jezelf dan open vragen als: Wat, waar, waarom, wanneer en hoe. Er rouleren op internet ook allerlei vragenlijstjes die je hiervoor kunt gebruiken. Werken met een lijstje voorkomt bovendien dat je door de bomen het bos niet meer ziet of selectief observeert.
5. Doe regelmatig aan introspectie. Zo gaat het proces je steeds gemakkelijker af. Schrijf op wat je zoal over jezelf aan de weet bent gekomen. Op die manier achterhaal je of het helpt je zelfinzicht te vergroten.
6. Zelfreflecteren is een fijne manier om meer over jezelf aan de weet te komen. Echter om navelstaren te voorkomen is het goed nu en dan ook feedback aan anderen te vragen. Die kunnen bijdragen met andere en nieuwe inzichten.
7. Pas reflectie niet alleen achteraf toe, maar doe het ook eens vooraf. Bijvoorbeeld als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt. Je komt dan goed voorbereid op gesprek.
Overigens zijn er nog diverse andere manieren die je helpen beter te reflecteren op jezelf. Zo is er het zogenaamde STARR-model, het reflectiemodel van Kortenhagen et cetera. Wil je er kennis mee maken? Je verder in de materie verdiepen? Zoek dan via Google op introspectie of zelfreflectie. Natuurlijk kun je ook een training volgen die je op weg helpt.
Ben je op zoek naar zelfreflectie en wil je de geleerde vaardigheden inzetten voor jouw omgeving of cliënten? Dan is de opleiding Basis Coach iets voor jou.
Doe jij wel eens aan introspectie? Ofwel: zelfreflectie, zoals dat in de wandelgangen heet. Echt naar jezelf kijken? Van een afstandje. Objectief. Zonder waardeoordeel. Waarbij je je afvraagt waarom je bijvoorbeeld bepaalde dingen doet of zegt?
Aandacht voor onder andere het waarom van zelfreflectie, de meerwaarde ervan en tips hoe je ermee begint.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.