Eerstelijnspsychologie met een opleiding psychologie?
Na een opleiding psychologie kun je als psycholoog op veel verschillende terreinen aan het werk. Er zijn bijvoorbeeld psychologen werkzaam in zorginstellingen, bij de overheid, als arbeidspsycholoog of als onderzoeker. Andere wijden zich aan de eerstelijnspsychologie. Maar hoe word je eerstelijnspsycholoog?
Eerstelijnspsychologie is dicht bij huis
Eerstelijnspsychologie is psychologie ‘dicht bij huis’. Huisartsen sturen patiënten door naar een eerstelijnspsycholoog voor allerhande psychische problemen en belemmeringen. Het kan bijvoorbeeld gaan om rouwverwerking, traumaverwerking of depressies, maar ook om klachten als een burn-out en eetproblemen. Ook als psychisch sterke mensen tijdelijk met zichzelf of een karaktereigenschap van zichzelf in de knoop zitten, kan eerstelijnspsychologie een oplossing zijn.
Eerstelijnspsychologie, persoonlijk en laagdrempelig
Het eerste gesprek met een eerstelijnspsycholoog is altijd een intakegesprek. De psycholoog brengt je problemen in kaart en doet eventueel aanvullende tests. Soms is een tweede intakegesprek nodig. Vervolgens bekijkt de psycholoog of eerstelijnspsychologie de juiste methode is. Eventueel verwijst hij door naar een psycholoog die een opleiding psychologie in een bepaalde specialisatie heeft gedaan. Anders dan bij de GGZ doet de psycholoog dus zelf de intake. Dat maakt eerstelijnspsychologie persoonlijk en laagdrempelig. Als eerstelijnspsycholoog krijg je dan ook lang niet altijd zware psychische patiënten. Eerstelijnspsychologie is er juist ook voor mensen die kortdurend hulp nodig hebben om weer op de rails te komen.
Opleiding psychologie: hoe word je eerstelijnspsycholoog?
Op mbo-niveau wordt er geen opleiding psychologie aangeboden. Als je niet kan worden toegelaten, zul je dus eerst een opleiding moeten volgen op het hbo, bijvoorbeeld sociaal juridische dienstverlening. Daarna kun je doorstromen naar het hbo. Het hbo biedt wel een opleiding psychologie. Deze opleiding is praktisch gericht, waarbij je leert om behandelplannen uit te voeren en mensen op de rails te helpen. Ook universiteiten bieden een opleiding psychologie. Deze opleiding is gericht op het bedenken van plannen en het onderzoeken van de psychologie van de mens. Na een opleiding psychologie ben je nog geen eerstelijnspsycholoog, daarvoor moet je eerst een tweejarige opleiding eerstelijnspsychologie volgen.
Psychologie is een vakgebied dat takken heeft over de hele arbeidsmarkt. Psychologie kan bedreven worden op vrijwel alle opleidingsniveaus. Voor degenen die geen jarenlange, academische opleiding willen volgen, biedt Sonnevelt Opleidingen de opleiding Levenscoach aan. Deze opleiding biedt de mogelijkheid om mensen te begeleiden bij hun levensvragen.