Wanneer zijn mensen gelukkig in een relatie? Dat is moeilijk precies te definiëren. In ieder geval kunnen mensen pas gelukkig zijn in een relatie als ze zich niet gebonden voelen, zichzelf kunnen blijven, een individu kunnen zijn. Als je nog in de verliefdheidsfase zit vind je het niet erg volledig van iemand anders te zijn, maar als één van beide partners de ander teveel gaat claimen, kan dat na verloop van tijd zorgen voor een onbehaaglijk gevoel, een onvrij gevoel.
Daarnaast moeten beide partners in een relatie, ook in andere relaties dan liefdesrelaties, zich gerespecteerd en geaccepteerd voelen. Alleen af en toe een cadeau geven, is daarvoor niet genoeg. Gelukkig zijn in een relatie betekent altijd oog hebben voor elkaar. Tot slot is communicatie belangrijk. Goede relaties kenmerken zich door een open en eerlijke communicatie. Als je elkaar niet de waarheid durft te zeggen, als je niet naar elkaar luistert of als je langs elkaar heen praat, kun je niet gelukkig zijn in een relatie.
Een relatiecoach helpt mensen gelukkig te zijn in een relatie en dat ook te blijven. Niet door te vertellen hoe de relatie er precies uit moet zien. Niet door één van beiden op de kop te geven en de ander op de schouder te kloppen. Een relatiecoach luistert vooral, stelt vragen en geeft tips om er samen uit te komen.
Sommige mensen denken dat een relatiecoach hun problemen wel even snel zal kunnen oplossen. Een relatiecoach kijkt echter veel dieper dan oppervlakkige problemen. In de opleiding Relatiecoach van Sonnevelt leer je om naar de personen in de relatie te kijken en de patronen die ze in de loop van de tijd hebben opgebouwd, te herkennen. Als cliënten die eenmaal herkennen, kunnen ze vaak zelf aan de slag om die patronen te doorbreken. Een coach helpt vooral de communicatie te herstellen waardoor mensen weer gelukkig kunnen zijn in hun relatie.
Om dit te bereiken werk je relatiecoach met een toolbox vol tools. Allereerst leer je tijdens de opleiding allerlei achtergronden over liefde, hechting, familie-invloeden, communicatie, etc. Doordat je als coach over veel theorie beschikt, ben je vaak goed in staat om relatieproblemen te doorgronden.
Daarnaast ontwikkel je als relatiecoach de gave om goed te luisteren en om vragen zo te stellen dat de cliënten zelf tot bepaalde inzichten komen. Verder word je er goed in om te helpen bij het stellen van doelen en het opstellen van een plan van aanpak. Een relatiecoach kan begeleiden, motiveren en stimuleren, ook als de cliënt het zelf even niet meer ziet zitten. Tot slot beschik je als relatiecoach over verschillende behandel- en coaching manieren, zodat je voor iedere cliënt een passende aanpak hebt. Zo help je als coach mensen gelukkig te zijn in hun relatie.
Je werk als relatiecoach heeft alleen zin als zowel jij als je cliënt zich gelukkig voelen in de relatie die je met elkaar hebt. Als er geen vertrouwen en wederzijds respect is, kan je als coach niet helpen. Je moet genoeg afstand kunnen nemen van je cliënt, maar tegelijkertijd een vertrouwensband met de cliënt creëren, zodat hij of zij open en eerlijk durft te zijn.
Daarin zit een uitdaging voor jou als relatiecoach. Maar als zowel jij als je cliënt gelukkig zijn in jullie relatie, kan je jouw cliënt helpen om gelukkig te zijn in andere relaties. Dat geeft je veel voldoening en energie, ook als de hulp een keer wel uitdraait op een scheiding. Omdat je dan als coach kunt helpen het in goede harmonie te doen, zodat ook de ex-partners gelukkig zijn in de relatie die ze na de scheiding samen hebben. Gelukkiger dan daarvoor.
Ben je geïnteresseerd in de opleiding Relatiecoach? Lees hier meer over de opleiding en download de gratis proefles!
Gelukkig zijn in een relatie is niet vanzelfsprekend. Dat geldt niet alleen voor liefdesrelaties. Ook in andere relaties, zoals die tussen werkgever en werknemer, kan een hoop mis zijn. Of in relaties tussen collega’s of tussen ouders en kinderen. Slechte relaties kosten veel energie en kunnen mensen ongelukkig maken. Vind jij het een interessante uitdaging om mensen te helpen hun relatie goed te krijgen en goed te houden? Dan is het vak van relatiecoach wellicht iets voor jou. Je zorgt er in deze rol voor dat anderen gelukkig kunnen zijn in een relatie, wat vaak ook een bijdrage kan leveren aan je eigen geluksgevoel.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.