Bijna alle ouders hebben wel eens vragen over het opvoeden van hun kinderen. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met driftige peuterpubers, slecht luisterende kleuters, kinderen die niet willen eten of kampen met opstandige en ruziezoekende pubers. Meestal lossen die strubbelingen en problemen zich vanzelf op, maar soms niet.
Vind je kinderen opvoeden een ware beproeving? Voel je je als ouders wanhopig? Misschien wel machteloos? Verdrietig? Gefrustreerd? Is de sfeer thuis om te snijden? Zorgt dat voor flinke spanningen in het gezin? Tussen de partners onderling en ook met de kinderen? Als ouders kun je dan een professionele opvoed- of kindercoach in de arm nemen. Die kan je vanaf de zijlijn tijdelijk bijstaan als opvoeden even moeilijk gaat.
Een opvoedcoach biedt ouders kortdurende en gerichte hulp bij opvoeden. Dat kan op allerlei manieren en is afhankelijk van wat ouders wensen.
Zo kun je een opvoedcoach in de arm nemen als je in het algemeen je kinderen beter wilt begeleiden. Maar ook als je wat extra ondersteuning wenst bij specifieke opvoedproblemen of meer wilt leren over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Ook wanneer je bevestiging wenst of je aanpak juist is óf zoekt naar andere opvoedmethoden, biedt een opvoedcoach uitkomst.
Daarnaast is het mogelijk om een professionele opvoeder te benaderen als kinderen met specifieke (gedrags)problemen kampen. Denk aan faalangst, pesten of gepest worden, slaap- en/of eetproblemen, druk en onrustig gedrag, spijbelen of erg stil en teruggetrokken zijn.
De coach zal allereerst inventariseren wat er aan de hand is. Welke problemen spelen er en wat is de gewenste situatie. Aan de hand daarvan stelt een professionele coach een plan op. Dit is geen kant-en-klaar oplossing, maar maatwerk en toegespitst op de opvoedproblemen die je als ouders ervaart.
Uitgangspunt in de aanpak is altijd wat allemaal wel goed gaat en vanaf daar wordt er gewerkt aan verbetering. Dat kan vervolgens door te praten en luisteren, opdrachten en oefeningen te doen, video-opnames te maken en dergelijke. Daarnaast kan een opvoedcoach je ook boeken en artikelen aanreiken om te lezen.
Doorgaans treedt na een aantal bijeenkomsten al verbetering op en nemen strijd en spanningen af. Ofwel: is er meer rust en harmonie in een gezin, meer begrip voor elkaar en loopt de onderlinge communicatie ook een stuk beter. Mocht de hulp van de coach na verloop van tijd toch niet voldoende resultaat opleveren? Dan kan een opvoedcoach je adviseren andere vormen van hulp te zoeken.
Kortom: wens je als ouders graag wat extra hulp bij het opvoeden van je kind omdat je al van alles hebt geprobeerd? Ben je op zoek naar praktische adviezen? Heb je vragen over de ontwikkeling en/of het gedrag van je kind? Een opvoedcoach kan ouders en opvoeders op allerlei manieren bijstaan. Net dat extra steuntje in de rug geven om de harmonie thuis te herstellen zodat de sfeer weer fijn is en ouders en kinderen zich samen gelukkig voelen.
De opleiding Kindercoach is zowel voor mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen als voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kinderen
Als ouders doe je je best, maar soms kan hulp bij opvoeden best even fijn zijn. Bijvoorbeeld als je praktische opvoedvragen hebt, wilt weten of die driftbuien van je kinderen normaal zijn of misschien twijfel je wel of je het goed aanpakt. Natuurlijk kun je vrienden en familie om advies vragen, maar je kunt ook externe hulp inroepen van een professionele opvoedkundige of kindercoach. Wat kan een opvoedcoach zoal voor ouders kan betekenen?