Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

17 sept: Informatieavond. Meld je gratis aan >

Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen

Kinderen eten niet volgens richtlijn - is rauw eten de oplossing?

Eind 2012 was de vijftienjarige 'rauw' etende Tom Watkins regelmatig in het nieuws. Zijn moeder geeft hem vanaf zijn zesde jaar alleen maar rauw, suikervrij voedsel te eten. Hij krijgt geen vlees, geen gekookte groenten en geen zoetigheid.

De laatste tijd liet ze haar zoon zelfs niet naar school gaan omdat de kinderen op school te veel zoetigheid en ongezonde dingen eten. Ze is bang dat Tom met hen mee gaat doen. Velen zijn het erover eens dat Toms moeder een extreme opvatting over voeding heeft. Nu is de vraag:  eten kinderen inderdaad zo ongezond?

Kinderen eten te zoet en te zout

Volgens het Voedingscentrum eten kinderen gezond  als ze iedere dag genoeg groente en fruit binnenkrijgen en ze ook drie tot vijf sneetjes brood eten. Daarbij mogen ze maximaal vier - bij voorkeur gezonde -  tussendoortjes. In veel gezinnen eten kinderen wel brood, groente en fruit - hoewel niet altijd genoeg. Het gaat echter vooral mis met de tussendoortjes. Eten kinderen op zich gezond maar krijgen ze tussendoor regelmatig snoep, dan is hun eetpatroon toch niet zoals het moet zijn.

kinderen etenDat kinderen inderdaad te veel zoetigheid eten, blijkt ook uit recent Brits onderzoek: één op de vier baby’s krijgt al chocola voor het negen maanden oud is. Eén derde van de kleuters krijgt iedere dag een snoepje. 60 procent van de driejarigen zeurt al om zoetigheid. Bovendien blijken veel ouders hun kinderen over te halen tot het eten van bijvoorbeeld groente door snoep of een zoet dessert te beloven. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat kinderen dus al vroeg een overdosis aan zoet eten krijgen. Dat is ook te zien in de steeds maar stijgende cijfers van overgewicht.

Volgens de Hartstichting is één op de zes kinderen te dik. Dat betekent dat één op de zes kinderen grote kans heeft op het ontwikkelen van welvaartsziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. Maar niet alleen zoetigheid is volgens de Britse onderzoekers een probleem. Volgens hen eten kinderen ook te vroeg te veel zout. Kindervoedsel zou nog vrijwel zoutloos moeten zijn. Volgens de onderzoekers echter eten kinderen van drie jaar in een kwart van de gevallen al zout in het eten. Ook ongezond, omdat het lichaam helemaal niet gebouwd is op zoveel zout. Ook deze kinderen lopen eerder risico op hoge bloeddruk en daarmee samenhangende hart- en vaatziekten.

Rauw voedsel gezonder alternatief?

Volgens de moeder van Tom eten kinderen ook veel te zoet. Zij geeft haar zoon als tussendoortje dan ook noten of fruit, maar zij gaat nog veel verder. Volgens haar ontstaan er tijdens het koken van voedsel allerlei schadelijke chemische verbindingen in het eten, zoals nitriet. Deze stoffen zouden dan kankerverwekkend zijn. ‘Gebakken eten met een hard randje is net zo verslavend als heroïne’, zegt zij. Helemaal onzin is dat niet. Er kan inderdaad soms bij het koken van groenten nitriet vrijkomen. Ook tijdens het bakproces van brood en koek kan dit het geval zijn, vooral als het brood enigszins aangebrand is.

Voorstanders van rauw eten noemen nog een ander nadeel: de enzymen die zorgen dat het lichaam het voedsel goed verteert en alle voedingsstoffen kan opnemen, worden door het koken van voedsel beschadigd. De meeste enzymen gaan kapot wanneer ze warmer worden dan 47 graden Celsius, terwijl die enzymen juist zo belangrijk zijn in ons lichaam.

Wat is wijsheid?

Eten kinderen die niet rauw eten dus ongezond? Missen al die kinderen belangrijke enzymen en krijgen ze allemaal op jonge leeftijd al kanker? Eten kinderen niet al eeuwen lang gekookte groente, vlees en melkproducten? Nee, de geschiedenis leert dat dat niet zo is. Het verhaal van de enzymen is wel waar: enzymen worden inderdaad kapot gekookt. Maar de bouwstenen daarvan, de aminozuren, worden wel door het lichaam opgenomen. Het lichaam is prima in staat om daar vervolgens zelf de benodigde enzymen van te maken.

Toch is het belangrijk om kritisch te kijken naar onze eetgewoonten. Eten kinderen tegenwoordig nog wel gezond? Eten kinderen genoeg groente en fruit? En vooral: eten kinderenkrijgen ze niet veel te veel suikers, vetten en zout binnen? Want daarin heeft de moeder van Tom misschien wel gelijk: Tom eet gezonder dan veel van zijn leeftijdsgenootjes. De verleiding voor kinderen om ongezond te eten is heel groot, vooral op de middelbare school. De huidige mens heeft altijd meer trek dan nodig en eet dus gauw te veel. Daarbij wordt die trek vaak gestild met ongezonde tussendoortjes, met overgewicht en suikerziekte tot gevolg.

Houd kinderen dus goed in de gaten. Ga verstandig om met de voedingskeuze en vooral de keus van de tussendoortjes. Geef ze iets gezonds te snoepen, zoals fruit, een gezonde mueslireep (let op de suikers in de meeste repen), een handvol noten of gewoon een lekkere wortel. Matig met zout en zet ze lekker maar gezond eten voor. Leer ze die gezonde dingen te eten, ook als ze meer zin hebben in suiker of zout. Dit maakt dat ze uitgroeien tot gezonde kinderen, die verstandige keuzes maken en zo gezonder oud kunnen worden.

Tijdens de opleiding Kindercoach wordt uitgebreid ingegaan op hoe je omgaat met eetproblematiek bij kinderen.