Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

17 sept: Informatieavond. Meld je gratis aan >

Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen

Met Ismakogie kom je uit je hoofd en in je lijf

(vrij, naar een artikel in Happinez, jan 2010)

Ruim zestig jaar geleden ontwikkelde de Oostenrijkse professor Anne Scheidel een houdings,- en bewegingsleer die nu actueler is dan ooit.

Mindfullness in beweging

Steeds meer enthousiaste studenten van de opleiding Ismakogie, zijn ervan overtuigd dat de Oostenrijkse houdings,- en bewegingsleer een einde kan maken aan vele vormen van lichamelijke klachten. Door het trouw uitvoeren van de oefeningen komen zij van fysieke problemen af, wat met fysiotherapie en chiropractie niet lukte. “De bewegingen zijn klein, op het oog gebeurt er weinig, maar ondertussen is je lijf hard aan het werk. De dag na de eerste les had ik me toch een spierpijn… Ik voelde spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had.” Maar de kracht van Ismakogie reikt nog veel verder, zegt één van de deelnemers. “De oefeningen geven me een basisrust, die van binnen voelbaar en van buiten zichtbaar is. Mensen zeggen vaak tegen me: ‘Je ziet er zo rustig uit’. We zitten tegenwoordig vaak erg in ons hoofd en raken daardoor vervreemd van ons lichaam. We hebben stress en slaan spanning op in onze nek, schouders, armen... Door regelmatig Ismakogie-bewegingen te doen, word je je bewust van je lijf. Je zou het Mindfulness kunnen noemen. Je komt uit je hoofd, weer terug in je lichaam. Je hoort vaak dat de geest invloed op het lichaam heeft, maar dat geldt natuurlijk ook omgekeerd, want lichaam en geest kun je niet scheiden.”

Het heilzame effect van Ismakogie wordt vaak vergeleken met het troosten van een onrustig kind. “Als je kind huilt, neem je het in je armen en wieg je het langzaam heen en weer, heen en weer. En langzaam word je kind - en jijzelf - rustiger. Zo werkt het ook bij Ismakogie. Onze mind is vrijwel voortdurend rusteloos en door het doen van kleine bewegingen ontspan je langzaam. Ga je meteen in kleermakershouding zitten, zoals bij yoga, dan is de overgang vaak te groot. Dat kan de mind niet aan, want juist door te ontspannen word je je bewust van alle spanning in je. Ismakogie-oefeningen zijn makkelijker voor je geest te volgen. Je staat niet opeens stil, maar je vertraagt geleidelijk. Je stelt jezelf gerust met behulp van je lijf.”

Geef je organen de ruimte met ismakogie

Stap 1
Ga op de voorste rand van een (eetkamer)stoel zitten, zorg dat het enkelgewricht recht onder je knie staat. Hielen staan iets dichter bij elkaar dan je voorvoeten. Zorg dat je schoudergewricht recht boven het heupgewricht is. Trek geen holle rug. Laat je handen zacht en geopend op je bovenbenen rusten.

Stap 2
Veer de weerstand van de stoelzitting langzaam en rustig weg, groei een beetje. Laat je handen zacht en geopend op je bovenbenen liggen; trek je schouders niet op.
Ervaar de reactie langs de wervelkolom tot in je kruin. Ervaar de reactie in je buik; alle organen krijgen de ruimte en de plek die ze nodig hebben en dit zorgt weer voor een betere werking en doorbloeding.