Nadelen van dik zijn
Als je te dik bent, valt het leven niet mee. Dat blijkt uit diverse studies. Niet alleen het vinden van een baan is moeilijker, maar ook de kans op promotie en de hoogte van het salaris ligt vaak een stuk lager. Al tijdens het sollicitatiegesprek gaat het vaak al fout doordat werkgevers sterk beïnvloed worden door hun vooroordelen over dikke mensen.
Dikke vrouwen worden het meest gehinderd door hun gewicht. Hun inkomen kan tot bijna 6,2 % lager liggen dan het inkomen van vrouwen met een normaal gewicht. Voor mannen is dit 2,3 %. En ben je dik en zwanger, dan heb je ook nog eens meer kans op een kind met overgewicht! Kinderen van te dikke moeders zijn bij de geboorte al zwaarder en groeien daarna sneller. Dat komt volgens de onderzoekers doordat de moeder een andere vetverbranding heeft, waardoor de baby in de buik op een bepaalde manier wordt geprogrammeerd.Het is daarom beter om – als je te dik bent – eerst de overtollige kilo's kwijt te raken en je tijdens de zwangerschap te laten ondersteunen met voedingsadviezen.
Wat is overgewicht?
Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Overgewicht is ongezond: je loopt allerlei gezondheidsrisico's. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van kortademigheid. Overgewicht belast ook de gewrichten waardoor ze snel slijten (artrose). Je krijgt pijn in de enkels, knieën, heupen of rug. Bovendien loop je meer kans op onder meer hart- en vaatziekten, suikerziekte en een aantal soorten kanker.
Bijna altijd komt overgewicht door ongezond eten en weinig lichaamsbeweging. Als je meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan je verbruikt, slaat het lichaam de energie op in de vorm van vet.
Hoe weet je of je te dik bent? Dat kun je uitrekenen met de BMI. www.voedingscentrum.nl heeft een BMI-meter, daarmee bepaal je zonder rekenwerk heel makkelijk de BMI. Bij een BMI boven de 25 loopt u gezondheidsrisico's. Voor kinderen gelden andere getallen.
Maar de BMI zegt niet alles. Veel vet rond het middel is namelijk risicovoller dan vet op billen en heupen. De middelomtrek is dus belangrijk. Met een meetlint kun je de middelomtrek meten. Mannen met een middelomtrek van 102 cm of meer lopen veel risico. Vrouwen komen in de gevarenzone bij een middelomtrek van 88 cm of meer.
Bij overgewicht is het belangrijk om op een gezonde manier af te vallen: gezond eten, genoeg bewegen en eventueel psychologische hulp.
Gevolgen van overgewicht of te dik zijn
De gevolgen van overgewicht of te dik zijn niet mis. Door de toename van het aantal mensen die te dik zijn komen problemen met overgewicht steeds vaker voor.
Want naast tal van medische klachten en ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten, zijn er nog veel meer gevolgen door overgewicht en te dik zijn. Denk maar aan hele praktische problemen zoals het niet meer kunnen gebruiken van een autogordel door te dik zijn. Maar overgewicht heeft ook flinke economische gevolgen. Zo verblijven dikke mensen over het algemeen langer in het ziekenhuis en zijn de medische kosten voor personeel met overgewicht hoger. Bovendien hebben mensen die te dik zijn nogal eens last van maatschappelijke problemen, zoals discriminatie of zelfs toegangsverboden. En ten slotte blijken mensen met overgewicht niet altijd even goed geholpen te kunnen worden door hulpverleners als mensen met een normaal gewicht. Dit te dik zijn zorgt voor problemen binnen de toegang tot de gezondheidszorg. Die extra kilo’s door overgewicht blijken namelijk ook de kans van slagen van bepaalde behandelingen in de weg te staan...
Klik hier voor meer informatie over de opleiding Gewichtsconsulent