Een natuurvoedingsdeskundige is, zoals de naam doet vermoeden, gespecialiseerd in natuurvoeding. Een vakgebied dat snel groeit, want steeds meer mensen zetten een gezonde leefstijl bovenaan op hun prioriteitenlijst. Zij kiezen bewust voor pure, verse en eerlijke voeding; voedsel dat echt voedt en niet alleen vult, zoals veel producten die je in de supermarkt koopt. Zij maken die keuze eenvoudigweg omdat die bijdraagt aan een gezond en vitaal leven, zowel lichamelijk en geestelijk. Het belang van kiezen voor natuurvoeding voor je gezondheid en welke rol een gespecialiseerde voedingsdeskundige daarin kan spelen, komt in dit artikel aan bod.
Natuurlijke voeding en het werkterrein van een natuurvoedingsdeskundige krijgt tegenwoordig veel aandacht en kom je daardoor overal tegen. Meer en meer dringt het besef door dat wat je eet wel degelijk invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je functioneert. Zowel mentaal als fysiek. Alleen is het nog best lastig om een helder en duidelijk antwoord te krijgen op wat wel en geen gezonde voeding is. Dat komt onder andere vanwege de enorme overload aan informatie, verhalen die elkaar tegenspreken enzovoort. Een natuurvoedingsdeskundige kan je daarbij zeker helpen. Maar, eerst wat meer informatie over hoe natuurlijke voedingsmiddelen je lichaam en geest beïnvloeden.
Wat voeding met je lichaam en geest doet heb je vast zelf wel een keer aan den lijve ondervonden. Eet je ongezond? Veel bewerkte, kant en klare en/of voorverpakte voedingsmiddelen? Dan kun je je op den duur moe en futloos gaan voelen. Je kunt moeite krijgen om je te concentreren, misschien wordt je haar dof, je huid vaal of krijg je fysieke of psychische gezondheidsklachten. Kortom, de balans in je lijf is dan verstoort door toevoegingen in je eten zoals e-nummers en toegevoegd suiker.
Eet je daarentegen gezonde, natuurlijke voeding? Dan is het alsof je lichamelijk en geestelijk opbloeit. Je hebt onder andere gedurende de dag meer energie, je bent scherper en alerter waardoor je beter presteert. Zowel je huid als je haar ziet er stralend uit. Je spijsvertering werkt stukken beter en je bent minder vaak ziek, omdat je weerstand omhoog gaat: je lichaam kan de voeding makkelijker opnemen hen hoeft niet aan de slag met niet-lichaamseigen stoffen. Al met al zit je lekkerder in je vel; je functioneert beter en voelt je vitaler dankzij de gezonde natuurvoeding die je eet.
Er zijn allerlei redenen waarom naar een natuurvoedingsdeskundige kunt gaan. Je kunt een voedingsdeskundige (ook wel natuurvoedingsadviseur) & - gespecialiseerd in natuurvoeding - preventief in de arm nemen, omdat je bewuster wilt leven en gezonder wilt eten, maar ook wanneer je dreigt te verdwalen in het walhalla van voedingsmiddelen, reclames, adviezen en dergelijke. Overigens blijkt dat de feiten vaak anders liggen. Meestal wordt de stap genomen als er bijvoorbeeld iemand in je nabije omgeving ernstig ziek wordt, of als je zelf kampt met allerlei ondefinieerbare gezondheidsklachten, lichamelijk en/of geestelijk. Enkele veelgehoorde voorbeelden zijn: vermoeidheid, hoofdpijnen en overgewicht.
Het vakgebied van een natuurvoedingsadviseur is zeer breed en gevarieerd. Zo kun je er terecht voor natuurvoedingsadviezen op maat. Dit kan aan de hand van gesprekken over je huidige eetpatroon, het doorlichten ervan en wat je graag wilt. Uiteraard wordt het advies afgestemd op je persoonlijke situatie, want iedereen is weer anders. Ook kun je leren hoe je met natuurvoeding gezonde maaltijden samenstelt en bereidt. Verder houdt een natuurvoedingsdeskundige zich bezig met je motiveren en inspireren en met het geven van voorlichting over gezonde, pure voeding.
Kortom, een natuurvoedingsadviseur begeleidt je om het beste uit natuurvoeding te halen, zodat je stukken fijner in je vel gaat zitten: fitter, energieker en vitaler.
Wil je graag aan de slag met je gezondheid? Gezonder, bewuster en natuurlijk eten? Of wil je graag anderen helpen, motiveren en informeren over natuurvoeding? Bekijk dan eens de Opleiding Natuurvoedingsadviseur.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
Ontdek de basis van voeding en leer over de westerse kijk op voeding.