Meer geluk in het leven. Wie wil dat niet? Als je op internet rondstruint, kom je al snel tientallen tips tegen hoe je gelukkig kunt worden. Sommige methoden lijken open deuren, je had ze zelf ook wel kunnen bedenken. Bij anderen heb je misschien je vraagtekens: helpt het voor je geluk echt om een glimlach op je gezicht te plakken zonder dat je blij bent? Heeft het voor je geluk echt zin om mooie kleren aan te trekken?
Gelukkig is er ook onderzoek gedaan naar geluk. Dit recept geeft je bewezen tips voor meer geluk in je leven.
Veel ongelukkige mensen wijten hun ongeluk aan de omstandigheden. Als alles om je heen tegenzit, kun je toch niet gelukkig zijn? Toch zijn er genoeg mensen die arm of ziek zijn en alle ongeluk van de wereld lijken te hebben en gelukkig zijn. Anderzijds zijn er ongelukkige mensen die, als je het goed bekijkt, alles mee hebben zitten. Geluk zit voor het grootste deel in jezelf, niet in je omgeving. Of, zoals Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar Geluk het stelt: geluk is een combinatie van de omstandigheden in je omgeving én de manier waarop jij je daarop aanpast. Als jij niet met je omstandigheden om kunt gaan, voel je je ongelukkig. Probeer je daarom niet bij de ongelukkig-makende omstandigheden neer te leggen, maar ga aan het werk. Ga na of er dingen zijn die jij zelf aan die omstandigheden kunt veranderen. Lukt dat niet? Zoek dan naar strategieën om beter met die omstandigheden om te gaan, desnoods met hulp van anderen. Hieronder wat tips voor een gelukkiger gevoel:
Geluk wordt vaak omschreven als ‘tevreden zijn met je situatie’. Maar als je tevreden bent met wat je hebt, heb je nergens meer om naar te streven. Terwijl mensen, zo blijkt uit onderzoek, van nature juist bezig willen blijven, zowel fysiek als mentaal. Dat is niet alleen goed voor onze lichamelijke conditie en onze hersenen, maar zorgt ook dat we geluksstoffen vrij maken in de hersenen. Het is daarom voor je geluk heel goed als je nog dingen hebt om naar te streven. Je hoeft niet alles te hebben om gelukkig te zijn. Juist als je een doel in je leven hebt om voor te werken en naar te streven, kun je je gelukkig voelen.
Als de omstandigheden tegen zitten, als je altijd maar pech lijkt te hebben, kan het moeilijk zijn om gelukkig te zijn. Dat gevoel dat je altijd pech hebt ligt vaak deels aan je eigen perceptie. Probeer daarom elke dag een lijstje met dingen te maken waar je blij en dankbaar voor bent. Dat kunnen kleine dingen zijn (denk maar aan René Froger: ‘de zon die doorbreekt, een vers kopje thee…’), maar ook grote dingen die je als vanzelfsprekend ziet maar het niet zijn (een eigen huis, iemand die van je houdt, etc). Datzelfde geldt voor je kijk op de toekomst. Zie niet alleen de obstakels die je tegen kunt komen, maar denk in kansen en mogelijkheden. Gebeurt er iets onverwachts? Zit het tegen? Ga na wat het voor positiefs op kan leveren. Kijk positief naar de wereld om je heen, dan zal je zien dat je vanzelf vrolijker wordt. Natuurlijk kun je zorgen hebben, maar wees je juist dan ook bewust van wat er wel goed kan gaan.
Verder blijkt uit onderzoek dat mensen gelukkiger zijn als ze regelmatig contact hebben met anderen. Daarbij gaat het niet alleen om het hebben van een partner, maar ook om andere sociale contacten. Zorg dus dat je mensen om je heen hebt waar je energie van krijgt. Ongelukkige mensen, mensen die steeds klagen en negatief zijn, maken je meestal niet gelukkiger. Zoek mensen waar jij gelukkig van wordt. Heb je die niet in je omgeving? Ken je weinig mensen? Dan zijn er talloze manieren om wel mensen te leren kennen. Een leuk voorbeeld is nieuwemensenlerenkennen.nl. Dit is geen datingsite, maar een site waar mensen een oproepje kunnen plaatsen om samen dingen te doen. Op die manier zijn al veel mensen na bijvoorbeeld een verhuizing in contact gekomen met anderen.
Tot slot een zeer belangrijke tip: zorg goed voor jezelf. Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Beweging zorgt voor 'gelukstoffen' in je hersenen waardoor je je gelukkiger voelt. Aandacht besteden aan je uiterlijk kan er wel degelijk voor zorgen dat je opgewekter bent. Kortom, als jij goed voor jezelf zorgt, juist als het tegenzit, en gaat sporten, juist als je lusteloos bent, kun je je geluksgevoel sterk vergroten.
Wil jij mensen helpen bij het vinden van hun geluk en leren hoe ze positiever kunnen denken? Neem dan een kijkje bij de cursus Positief denken.