Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

17 sept: Informatieavond. Meld je gratis aan >

Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen

Stress verminderen met peak performance en stressmanagement

Soms is het onvermijdelijk. Je moet je deadline halen, je moet werk van je zieke collega overnemen en een ruzie tussen je collega’s en je manager oplossen, allemaal situaties die voor flink wat stress kunnen zorgen. Stress op de werkvloer is dan ook geen uitzondering. Het is echter wel een probleem, want teveel stress kan leiden tot een burn-out. Het gemiddelde ziektepercentage in Nederland door een burn-out ligt naar schatting dan ook al op 5%, terwijl bijna 15% van de werknemers burn-outklachten heeft, een aantal dat ieder jaar lijkt te stijgen.

Balans tussen energie en werkdruk

Onderzoekers hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het ontstaan van een burn-out. Zij komen tot een interessante conclusie: een burn-out ontstaat als de werkdruk hoger is dan de positieve energie die een werknemer uit het werk haalt. Zowel de werkdruk als de positieve energie zijn onder andere afhankelijk van de relatie met de werkgever, de werkomgeving, het werk zelf en de collega’s, allemaal factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Door stressmanagement en een peak performance-training kun je zelf ook iets doen om een burn-out te voorkomen en relaxter aan het werk te gaan.

Waarom stressmanagement?

Stress hoeft niet altijd een probleem te zijn. Ons lichaam is er zelfs op gebouwd om in momenten van gevaar een stressreactie te veroorzaken, zodat je lichaam klaar is om snel weg te rennen of te kunnen vechten voor je leven. Daarom maakt je lichaam stresshormonen aan in situaties die je hersenen als bedreigend inschatten. Daardoor stijgt je hartslag en je bloeddruk, zodat je klaar bent om weg te rennen.
Als je echter constant onder druk staat, blijft je lichaam stresshormonen aanmaken. Daardoor raakt je lichaam opgebrand en krijg je een burn-out. Daarom moet je je hersenen overtuigen dat je je werk wel aankunt, dat er geen reden is tot paniek. Dat kun je doen met stressmanagement; manieren zoeken waarmee je jezelf echt kunt opladen, stressoren kunt vermijden, nee leert zeggen en controle krijgt over je geest, zodat je niet steeds in de stress schiet.

Peak performancetraining

Ook een peak performance-training kan helpen om stress te voorkomen. Door middel van neurofeedback kun je zien welke factoren bij jou zorgen voor stress en welke factoren juist voor ontspanning zorgen, bijvoorbeeld door het meten van je hartslag en bloeddruk. Je ziet dan direct welke gedachten of situaties bij jou zorgen voor stress en welke juist niet. Zo leer je stressvolle situaties en gedachten te vermijden en echt te ontspannen. Dat bewustzijn kan al een grote hulp zijn bij het voorkomen van stress en een burn-out.