Taboe: gewoon zijn wie je bent
In een wereld waarin perfecte plaatjes op Facebook en Instagram leidend zijn, wordt het lastig als je zelf iets te dik bent, geen grote vriendenkring hebt of geen succesvolle baan. Het gevolg van ‘onsuccesvol’ zijn wordt door social media op de spits gedreven. Het leidt zelfs tot meer stress en lichamelijke klachten. Hoe zit dat?
Op de cover van gezondNU stond ooit een ‘plus size’ model. Alleen: ze was zo dun! Het leidde tot verhitte discussies met lezers van gezondNU op Facebook. ‘Als zij dik is, wat ben ik dan?’ Het schoonheidsideaal wordt steeds dwingender. Voor mensen die een ziekte hebben, gehandicapt zijn of ‘gewoon anders’ is dit ideaalbeeld killing. Buitenbeentjes moeten een hardere strijd leveren om aan dat modelburgerschap te voldoen. De druk om te zijn wie je niet kunt zijn, geeft stress en verergert klachten.
Die ander hoeft niet perfect te zijn. Jij wel …
Onbewust koppelen mensen ‘slank’ aan ‘succes’. Dik zou een kwestie van luiheid zijn en alleen een gevolg van je eigen keuzes. Een creatieve campagneleuze ‘Het is niet vet om dik te zijn’ is daarom zeer kwetsend. In veel voorlichtingscampagnes over gezond gewicht zitten geen dikke mensen maar alleen lachende slanke mensen. Een negatief beeld helpt niet om overgewicht te bestrijden. Het zorgt er eerder voor dat mensen zich rot en onzeker voelen. Gevolg is dat ze misschien juist minder graag sporten.
Verberg jezelf niet
Als je nét zo perfect wil zijn als al je Facebookvrienden, jaag je schimmen na. Stop ermee om als een dolle in de weer te zijn om je eigen zwakte of kwetsbaarheid te maskeren. Zo ontstaat een wedloop, waarbij mensen hun onfeilbaarheid en onkwetsbaarheid aan elkaar spiegelen en niemand open en echt durft te zijn. Als je gevoelens zoals faalangst, verlegenheid en onzekerheid probeert te verbergen, zorgt dat voor innerlijke strijd. En de gevoelens die we veroordelen, zijn juist normaal en gezond. Onzeker zijn, verlegen zijn: het maakt je mens. Het betekent dat je openstaat voor anderen, bereid bent iets te leren.
José Leeuwenkamp
José Leeuwenkamp is hoofdredacteur van het magazine gezondNU. Een maandelijks tijdschrift over voeding, psyche en gezondheid - www.gezondnu.nl