Zowel tijdens het herstellen van een burn-out als na je genezing, kun je terugvallen. Volgens de ervaringsdeskundigen is het niet ongewoon. Want, voel je je weer (wat) beter? Dan ben je snel geneigd ook weer een tandje bij te schakelen. Je wilt gewoon graag weer meedoen. Dat je dan nu en dan over je grenzen heengaat, is niet vreemd. Maar, het funeste is: op een gegeven moment wordt het toch weer teveel. Je lichaam grijpt in en neemt als het ware weer de regie over. Je krijgt wederom allerlei vage klachten. Je voelt je ontzettend moe, je spieren staan strak gespannen, je maag doet raar, je krijgt angst- of paniekaanvallen, slaapt weer slechter enzovoort. Normaal functioneren is wederom weer moeilijk of zelfs onmogelijk. Door tijdig te signaleren wat er speelt, kun je terugvallen en weer compleet uitgeblust raken voor zijn.
Uiteraard zijn er een aantal manieren om terugvallen tijdens en na je burn-out voor te zijn. Een aantal handige tips.
Een van de manieren om een terugval voor te zijn, is je valkuilen te inventariseren in een zogenaamd preventieplan. Het doel van zo’n preventief plan is dat je bijtijds de waarschuwingssignalen herkent en dus voorkomt dat je geleidelijk aan weer afglijdt in oude gedragingen.
Voorbeelden van terugvallen in oud gedrag is leuke dingen telkens verzetten of afspraken afzeggen, omdat je werk je weer dreigt op te slokken. Of je gaat ongezonder eten, je neemt je uiterlijke verzorging minder nauw, je neemt weer werk mee naar huis enzovoort. Voor je het weet begin je weer je reserves op te gebruiken. Houd dat gedrag in de gaten.
Ook je lichaam laat je spoedig weten dat je terugvalt in je oude gedrag van de tijd dat je een burn-out had. Mogelijk ervaar je weer geregeld hoofdpijn? Heb je last van spierkrampen? Ben je vaker verkouden? Heb je darm- en buiklachten? Slapeloosheid.... Weet daarom wat de belangrijkste kenmerken van een burn-out zijn.
Ook dagelijks een stressdagboekje bijhouden, helpt om een burn-out terugval tegen te gaan. Zo kun je opschrijven hoe het met je gaat, welke klachten je ervaart en wat de mogelijke aanleidingen of oorzaken daarvan zijn. En dreigt het mis te gaan? Maak pas op de plaats en zoek eventueel snel hulp.
Merk je dat je burn-out klachten terugkomen? Dan helpt het om een plan te hebben hoe je je stressoren positief beïnvloedt. Bijvoorbeeld zorgen voor een goede dagindeling. Enkele keren per week sporten. Eten met vrienden. Een dag per week werken met de telefoon uit. Dagelijks een lunchwandeling maken en niet achter je bureau eten. Je werkplek opgeruimd houden et cetera. Stel je een van deze zaken structureel uit? Dan is het een teken dat je terugvalt.
Dreig je weer af te glijden? Heb dan een calamiteitenplan met acties die je kunt ondernemen. Denk aan: een goede vriend of vriendin bellen en vertellen wat er speelt. Een collega vragen werk van je over te nemen. Het probleem oplossen in overleg met je leidinggevende of iemand van een andere afdeling of de arbodienst. Heeft dat geen effect? Ga dan naar je psycholoog, therapeut of coach. Blijf er zeker niet mee rondlopen!
Kortom: wil je een terugval voorkomen? Bewaak je grenzen en stap er niet overheen. Zorg voor rust en regelmaat. Eet gezond, beweeg regelmatig, neem geen werk mee naar huis en heb een back-up plan als stress weer grip op je doen en laten krijgt.
Wil je graag mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? In de Opleiding Stress en Burn-out Coach leer je wat stress is en kun je voor individu en organisatie preventief en curatief advies geven op het gebied van stressmanagement. Download de gratis proefles voor meer informatie.
Meer informatie over werkstress.
Ben je aan het herstellen van een burn-out of inmiddels genezen? Dan is een terugval het allerlaatste wat je wilt. Toch ligt het risico op de loer. Omdat eenmaal (bijna) herstelt je mogelijk toch de neiging hebt in oude gedragspatronen te vervallen. Daarom is het goed de vinger aan de pols te houden. Wat zijn je stresstriggers? Welke klachten krijg je? Enzovoort. Want als je dat weet, kun je een terugval en opnieuw uitgeblust raken voor zijn.