Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

17 sept: Informatieavond. Meld je gratis aan >

Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen

Verzuring oorzaak meeste welvaartsziektes

We eten te zuur, althans te veel zuurvormende voeding. Volgens onderzoeken is er bij de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring als gevolg van ons westerse voedingspatroon.

Verzuring ontstaat als men lange tijd te veel zuurvormende voeding eet, zoals vlees, alcohol, suiker, koffie en witmeelproducten. Het reinigingsmechanisme van het lichaam kan de zure ballast niet meer verwerken en deze slaat neer in de lichaamscellen. Verzuring kan leiden tot de volgende ziekten: suikerziekte, jicht, leverziekten, gal-, nier- en blaasstenen, aderverkalking, hartstoornissen, hoge bloeddruk, verstopping, bronchitis, astma, migraine en kanker.

De juiste balans in het zuur-base-evenwicht

Basenvormend is de tegenhanger van verzurend voedsel. Of een voedingsmiddel een zuren- of basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak. Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels na vertering toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat ‘zure’ voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Vis, granen en peulvruchten zijn verzurend, maar zijn wel waardevolle voedingsmiddelen. Het gaat om de juiste balans. Bij het samenstellen van onze voeding is het dan ook van belang dat we letten op zowel voedingsstoffen als het zuur-base-evenwicht. 

Ook van basische voedingsmiddelen verandert de werking zodra het slecht gekauwd, of in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dat geldt vooral voor voedingsmiddelen die gemakkelijk gisten zoals rauwkost, fruit, compote en vruchtensappen. Er bestaan diverse zuur-base-tabellen. Deze spreken elkaar soms echter tegen. Het is namelijk moeilijk om exacte waarden te berekenen.

Om toch een indruk te geven volgt hier een opsomming:
Zuurvormend: ei, vlees, vis, gevogelte, wild, kaas, witmeelproducten, frisdrank, alcohol, koffie, suiker, peulvruchten (dus ook pinda’s), granen.
Neutraal: yoghurt, kwark, noten, zaden, roomboter, room.
Basenvormend: groenten, fruit, aardappelen, plantaardige oliën als olijfolie, natuurdesembrood, paddenstoelen.

Hoe voorkom je verzuring van het lichaam?

Verzuring kan mede op de volgende manieren bestreden worden:
- Gebruik van overwegend basische voeding en beperking van de hoeveelheid zuurvormend voedsel
- Kauw het eten goed en eet niet meer nadat het verzadigingsgevoel is bereikt
- Vermijd suiker, koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging
- Neem dagelijks beweging in de buitenlucht, omdat er dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd via de longen
- Bevorder ontzuring via de huid, door droog borstelen, wisseldouches, sauna, massage e.d.
- Streef naar een positieve levenshouding, want ook sombere (zure) gedachten verzuren
- Vermijd stress zoveel mogelijk
- Drink voldoende vocht (liefst water)
- Slaap voldoende

Een overwegend basisch voedingspatroon is een goed voedingspatroon om een leven lang vol te houden. Een goede verhouding is hierbij 80% basische en 20% zuurvormende voeding. Dit kan welvaartsziektes helpen voorkomen.

Leer alles over gezonde voeding en de invloed die dat heeft op het menselijk lichaam in de opleiding Natuurvoedingsadviseur