Allereerst blijkt dat bij coachingtrajecten met een externe coach vier factoren van belang zijn voor het slagen van het traject. Allereerst moet de coachee echt bereid zijn te veranderen, daar dingen voor aan de kant willen zetten en moeilijke stappen moet durven te nemen. Verder is natuurlijk de manier waarop de coach zelf volhoudt van belang. Ook de professionaliteit van de coach is belangrijk, net als de mate waarin de coachee zijn doelen en verwachtingen kan verwoorden. Alleen als aan deze voorwaarden is voldaan, kan levenscoaching een kans van slagen hebben.
Tijdens het levenscoachingtraject zijn weer andere succesfactoren van belang. Zo draagt een goed zelfbeeld van de coachee bij aan het slagen, evenals de resultaatgerichtheid en de kwaliteit van zelfreflectie tijdens de levenscoaching. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de doelen duidelijk blijven. Opvallend in de onderzoeksresultaten van diverse onderzoeken is dat het ook belangrijk is dat de coachee het gevoel heeft dat hij inspanning moet leveren, dat het niet vanzelf gaat. Blijkbaar is dat iets wat stimulerend kan werken voor de coachee om de levenscoaching vol te houden. Ook zijn natuurlijk de competenties van de coach van belang. De coach moet zijn coachee goed kunnen analyseren en kunnen begeleiden. Ook de emotionele steun die de coach biedt is van groot belang voor het slagen van de levenscoaching.
Wil je meer inzicht krijgen in jezelf en wie jij bent en leren jezelf in te zetten als instrument? Dan is de opleiding Basis Coach iets voor jou.
Levenscoaching is een traject waarbij een levenscoach probeert om zijn cliënt, de coachee, te helpen zijn leven op de rails te zetten. Voor mensen die niet tevreden zijn met hun leven, maar niet weten hoe ze het kunnen veranderen, kan levenscoaching een uitkomst zijn. Bij levenscoaching kijkt een coach heel breed naar je leven: je gezinsituatie, je werk, je karakter, je levensvisie en levensvragen passeren allemaal de revue. Samen met de coach stel je doelen op die je na een aantal coachingsessies wilt hebben bereikt. Samen maak je een stappenplan om die doelen te bereiken, een methode die niet alleen goed klinkt, maar ook goed blijkt te werken, zo blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.