Is je gewicht tijdens de (zomer)vakantie stabiel gebleven? Helemaal top! En natuurlijk wil je graag voorkomen dat je in de komende – koudere – maanden ongemerkt wat aankomt. Maar, hoe doe je dat als de herfst en winter naderen? De dagen korter worden, huiselijke gezelligheid en lekker binnen blijven bij de kachel meer en meer terrein wint? Er regelmatig stampotten op het menu staan en de feestdagen met allerlei zoete lekkernijen naderen?
8 praktische tips om ook na de zomer slank te blijven.
Vind je het moeilijk om in met name de herfst en winter op gewicht te blijven? Maak het jezelf gemakkelijk door wekelijks je maaltijden te plannen. Zowel wat betreft je ontbijt, lunch en avondeten tot de tussendoortjes. Dat helpt je om ongemerkt toe te geven aan de vele verleidingen die in de koudere maanden op de loer liggen. Variërend van rijk gevulde stampotten, warme chocolademelk met slagroom, Sinterklaas zoetigheden en overvloedige kerstmaaltijden.
Het ontbijt is eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Niet voor niets wordt er vaak gezegd: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een zwerver. Want, na een nachtje slapen heeft je lichaam brandstof nodig. Zo breng je onder andere je spijsvertering op gang en verbrand je – mits je geen maaltijden overslaat – de hele dag door energie. Ontbijt je niet? Dan wakker je vervolgens de behoefte aan ongezonde tussendoortjes en/of vreetbuien aan.
Voordat een nieuw eetpatroon een vaste routine wordt, kost gewoonweg tijd. Hoeveel? Dat verschilt van persoon tot persoon. Daarom is het goed dat je blijft opletten wat je eet. Blijf kiezen voor gezonde en natuurlijke voeding met zo weinig mogelijk toevoegingen en bewerkingen. Bereid bij voorkeur al je maaltijden helemaal zelf van scratch en met verse ingrediënten. Weeg eventueel de hoeveelheden af als je bang bent over de scheef te gaan. Tegenwoordig zijn er ook allerlei handige apps waarmee je je onder andere kunt bijhouden wat je zoal eet. Handig tijdens het afvallen, maar ook als je je ideale gewicht hebt bereikt en dat in de gaten wilt houden.
Natuurlijk betekent een ideaal gewicht hebben niet dat zondigen uit den boze is. Nu en dan een keer uit eten, een patatje nemen, pizza of gebakje nuttigen, kan heus geen kwaad. Maar, eet dat lekkers niet gedachteloos op. Geniet van die momenten. Proef echt de smaken en geniet van de geur en kleur. Zo blijft het leuk. En mocht het een keer uit de klauwen lopen? Gooi het bijltje er niet bij neer. Wees trots op wat je tot nu hebt bereikt en daarna gewoon verder op de gezonde weg die je bent ingeslagen.
Eiwitten en vezels zorgen langer voor een voldaan gevoel. Dus: vergeet deze voedingsmiddelen niet na de zomer. Want, zo voorkom je dat je plotseling wordt overvallen door snacktrek. Ook, je stress regelmatig afbouwen door te ontspannen voorkomt dipjes en ook die plotselinge behoefte aan zoet en vet eten.
5 dagen in de week minstens 30 minuten matig tot intensief bewegen is sowieso goed voor je gezondheid, aldus de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Het vermindert het risico op allerlei welvaartsziekten. Weersta vervolgens de verleiding om ’s avonds na je werk voor de buis te kruipen of achter je laptop. Hierdoor neemt je energieverbruik af. Train liever 3 keer per week gericht thuis of bijvoorbeeld in een fitnesscentrum. Dat is goed voor het behoud van je spiermassa en houdt eveneens je vetverbranding op niveau. Bovendien is het een prima medicijn om spanningen kwijt te raken, je gelukkiger te stemmen en je energieker te voelen.
Ook genoeg slapen draagt bij aan een gezond gewicht. Pakweg 7 tot 8 uur doet je goed. Want, tijdens de nacht voert je lichaam herstelwerkzaamheden uit. Niet alleen zorgt het ervoor dat je geestelijk alles op een rijtje kunt zetten, maar ook lichaamscellen worden gerepareerd. Dim een uur voor je gaat slapen het licht. Zet je tv, laptop en dergelijke uit. Doe een ontspanningsoefening of luister naar rustgevende muziek. Zo breng je jezelf geestelijke en lichamelijk in de juiste stemming om in slaap te vallen. Trouwens? Wist je dat te weinig slaap je hongergevoel aanwakkert? Voorkom dat!
Heb je je streefgewicht bereikt? Maak er een gewoonte van om elke maand een paar keer op de weegschaal te gaan staan. Zo houd je grip op je gewicht. Blijk je plots 3 kilo zwaarder? Neem dan je eetpatroon eens onder de loep. En… sport je nog genoeg? Zijn misschien ongemerkt spanningen op je werk? Thuis? Inventariseer het. Zo voorkom je dat je weer (veel) te zwaar wordt.
Wil je meer leren over gezonde voeding, beweging en motivatie? Bekijk dan onze opleidingen bij Fysiek Vitaal.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.