De afgelopen tijd is er veel aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl o.a. in de strijd tegen corona. Een kleine verandering naar een gezondere leefstijl kan al zorgen voor een groot verschil en is een onderschat medicijn voor allerlei chronische aandoeningen waar de moderne mens mee kampt. Wat houdt leefstijlgeneeskunde in en welke impact heeft het op je levenskwaliteit?
Leefstijlgeneeskunde draait om het voorkomen en behandelen van leefstijl gerelateerde aandoeningen door middel van leefstijlinterventies. Er wordt ingezet op leefstijlaanpassingen waarbij je aan de slag gaat met gezonder eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen en de tijd nemen om te ontspannen.
Veel gezondheidsklachten en (chronische) ziektes hebben te maken met een ongezonde leefstijl. De verschijnselen en klachten kun je met medicijnen onderdrukken, maar pakken niet de oorzaak aan.
Bekende voorbeelden van leefstijlaandoeningen zijn onder meer diabetes type 2, hoge bloeddruk, astma, hoog cholesterol, eczeem, migraine, maag- of darmaandoeningen, chronische ontstekingen en hart- en vaatziekten.
Deze leefstijlaandoeningen kosten de maatschappij veel geld. Denk aan medicatie, zorg en ziekteverzuim.
Met leefstijlinterventies valt flink wat (gezondheids)winst te boeken. Niet alleen levert het een flinke besparing van de zorgkosten op. Ook gaat het verdere medicalisering tegen en bevordert het de kwaliteit van leven. Met de juiste voeding en leefstijlaanpassingen is het mogelijk om gezondheidsklachten te verlichten, ziekteverschijnselen te verminderen, bepaalde leefstijlziektes om te keren én/of zelfs te voorkomen.
Kies je ervoor leefstijlinterventie in te zetten bij bijvoorbeeld diabetes type 2? Dan levert dat enerzijds een forse besparing van de zorgkosten op van zo’n 2,7 miljard euro in 5 jaar tijd (TNO). Maar dat niet alleen. Anderzijds draag je ook flink bij aan de kwaliteit van leven van deze mensen. Denk aan minder moe zijn, actief deelnemen aan het arbeidsproces zonder verzuim en toename van de productiviteit. Recente onderzoeksresultaten (Programma keer Diabetes2 Om) tonen aan dat leefstijl als medicijn zeer effectief is bij type 2 diabetes. Bijna 90% van de deelnemers gebruikt geen of minder medicijnen en dat dankzij het veranderen van leefstijl.
Leefstijlcoaching staat volop in de belangstelling, nu dit vanaf 1 januari 2019 binnen het basispakket verzekerd is. Een door Sonnevelt opgeleide Leefstijlcoach begeleidt mensen die willen werken aan een gezonde leefstijl. Bekijk de opleiding Leefstijlcoach.