In stressvolle situaties verlang je vaak naar zoet, vet en koolhydraatrijk eten. Eenvoudigweg omdat je je daar even beter van voelt. Maar, schijn bedriegt. Het put je uit en maakt je futloos. Juist gezonde en natuurlijke voeding geeft je de energie om spanningen aan te kunnen. Bovendien draagt het bij aan een betere weerstand en zorgt dat je je fitter voelt. Hoe je op een gezonde manier je spanningen weg eet.
Stress zijn spanningen. Zowel negatief als positief. Vanwege hoge werkdruk, in onmin liggen met een collega, dagelijks fileleed, moeite combi werk en gezin, ziek familielid, overlijden dierbare, geboorte kind of gaan trouwen. Normaalgesproken ontneemt gespannen zijn je de eetlust. Je lichaam legt immers je spijsvertering dan nagenoeg stil. Het focust zich op: vechten of vluchten.
Zo zet het hormoon adrenaline je aan tot actie. Vervolgens zorgt het stresshormoon cortisol ervoor dat je een tijdje met de spanning kunt dealen. En juist dat stofje cortisol kan je eetlust stimuleren. Vooral je trek in koolhydraten en zoetigheid. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel snel en krijg je energie, maar daalt ook eveneens weer razendsnel. Gevolg? Weer lekkere trek enzovoort.
Daarnaast speelt eten ook een rol in het omgaan met emotionele situaties. Of je nu verdrietig bent, gestresst, geïrriteerd of blij. Eten kan je troosten, kracht geven, ontspannen en is geliefd om iets te vieren. Eigenlijk, krijg je dat al van kinds af aan mee. Van een troostrijk snoepje als je bent gevallen, een stukje chocolade als je verdriet hebt, een koekje als beloning voor mooie prestaties tot gezellig samen eten met familie en vrienden.
Kortom, op allerlei manieren en in diverse situaties speelt voeding een rol. En zo raakt je lichaam gewend aan het eten van snelle, makkelijke en vaak ook ongezonde producten om met allerlei soorten spanningen om te gaan. Helaas werken die voedingsmiddelen maar kort. Na de pep volgt de dip. Vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen kunnen je parten gaan spelen. En… op de lange termijn is het ook niet goed voor je gezondheid. Je kunt last krijgen van een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, overgewicht, diabetes en hart- en vaataandoeningen. Wat je wel moet eten als je gestresst bent? Natuurvoeding.
Kies voor gezonde en verse voedingsmiddelen, het liefst biologisch. Dus geen kant-en-klare pakjes, potten of blik. Gewoon eerlijk eten zonder kunstmatige toevoegingen als geur-, kleur- en smaakstoffen. Hieronder enkele voorbeelden van gezonde en stressbestendige voeding.
Verse groente en fruit zijn supergezond. Dat weet je. Alleen staan ze vaak in te kleine hoeveelheden op het dagelijkse menu. Jammer, want het is voeding waarmee je stress het hoofd biedt. Zo zitten in groenten fruit antioxidanten die prima zijn tegen stress en goed voor je immuunsysteem. Zo bevat wortel het antioxidant beta-caroteen en citrusfruit zit vol vitamine C. Daarnaast bevatten veel groente- en fruitsoorten magnesium. Dat helpt om het magnesiumtekort, dat bij langdurige stress ontstaat, tegen te gaan. Magnesium vind je onder andere in bananen, groene groente, peulvruchten, pruimen, vijgen, paddenstoelen, amandelen en pinda’s. Eet je te weinig groenten en fruit? Start je dag dan met een smoothie van diverse groenten met een stukje fruit. Of kook wat vaker een zelfgemaakt groentesoepje.
Dit zijn de zogenaamde oké-vetten die gezond zijn. Omega 3 vetten zijn niet alleen goed voor je cholesterolgehalte, maar het heeft ook een gunstige invloed op je hersenen en het draagt bij aan je afweer. Daarbij voorkomt het hormoonschommelingen waardoor het een probate antistressremedie is. Bekende bronnen van omega 3 zijn zalm, tonijn, sardines en makreel. Ben je geen visliefhebber? Ook lijnzaadolie, walnoten, spinazie en zeewier bevatten omega 3 vetten.
Echte pure chocolade (meer dan 72% cacao) is een heuse antistresslekkernij. Dat komt omdat de natuurlijke grondstof voor chocolade, cacao, onder andere rijk is aan vitamines, mineralen en tryptofaan bevat. Dit laatste stofje vrolijkt je op, helpt je relaxen en ontstressen. Die tryptofaan vind je ook in bananen en avocado’s.
Stress? Even snel een dubbele espresso en je kunt de drukte weer aan. Herkenbaar? Beter is te kiezen voor groene thee. Want dat helpt je cortisolniveau te verlagen. Het is onder meer rijk aan polyfenolen, flavonoïden en aminozuren. Of drink gewoon voldoende water per dag. Niet alleen voorkomt het dat je uitdroogt, maar helpt ook je voeding verteren en afvalstoffen afvoeren.
Voeding die rijk is aan vezels doen je lichaam goed, ze geven je de hele dag energie. Denk aan volkoren rijst en pasta’s, maar ook groenten, noten en zaden. Die voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je gedurende de dag geconcentreerd blijft, geen last hebt van stemmingswisselingen en ook volop productief bent. Dit in tegenstelling tot geraffineerde producten. Daar gaat je suikerspiegel van schommelen en dat maakt je juist zo moe.
Kortom, wil je stress op een natuurlijke manier aanpakken en lekkerder in je vel zitten? Geen last van pieken en dippen in je suikerspiegel hebben? Eet dan verse en gezonde producten. Je gaat je er geestelijk en lichamelijk beter door voelen. Dus heb je weer eens een stressmoment? Kies dan geen fastfood, koek, chocolade, chips en frisdranken. Maar neem een stuk fruit, handjevol noten of maak een smoothie, soepje of salade.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.