Diëten zijn er in allerlei soorten en maten. Dankzij internet worden ze snel verspreid en supersnel geadopteerd. Gemeenschappelijke deler? Je inname van calorieën en/of koolhydraten beperken en snel gewicht verliezen. Het liefst binnen een paar weken. Of ze werken? Misschien in eerste instantie wel, maar op de lange termijn? Nee, want dan was iedereen inmiddels slank. Waarom die diëten niet werken? Bijgaand enkele hoofdoorzaken én wat je beter kunt doen om af te vallen.
Je start een dieet om een paar kilo's of meer te verliezen. Je stelt je er geestelijk op en bent vastbesloten te slagen. Je gooit het roer volledig om. Eet alleen nog kleine hoeveelheden en/of magere producten, kiest voor maaltijdvervanger, schrapt de geraffineerde suikers, laat alcohol staan enzovoort. In het begin ga je als een speer. Kunt gemakkelijk verleidingen weerstaan. Dit dankzij je wilskracht en opgelegde zelfdiscipline. Maar, gaandeweg wordt het steeds zwaarder. Onder andere omdat je hersenen door neurologische veranderingen – die nog niet zijn ingebed – steeds gevoeliger worden voor smakelijk ogende heerlijkheden en lekkernijen. Ze reageren er alerter op en uiteindelijk verval je toch weer in je oude eetpatroon.
Ga je op dieet? Dan beïnvloedt dat ook je hormoonhuishouding. Onder meer doordat je lichaamsvet verliest. Dit heeft niet alleen een negatief effect op je honger- en verzadigingsgevoel, maar eveneens je energieverbruik plus –opslag en niet te vergeten je gemoedstoestand. Verlies je snel veel gewicht en dus lichaamsvet? Dan is de kans dus groot dat je steeds honger hebt, je humeur daalt en allengs wordt het steeds moeilijker om nee tegen eten te zeggen. Eenvoudigweg omdat je hormonen uit balans zijn. Overigens streng lijnen heeft eveneens negatieve gevolgen voor andere hormonen, zoals je schildklier, cortisol, insuline, oestrogeen, testosteron, groeihormoon enzovoort.
Vervolgens zorgt een streng dieet volgen er op een gegeven moment onherroepelijk voor dat je stofwisseling vertraagt. Je eet immers veel minder. Gevolg hiervan is dat je lichaam zuiniger wordt met het verbranden van calorieën. Het schiet dan als het ware in de spaarstand ofwel: overlevingsmodus. Immers, je lichaam is evolutionair zo ingesteld dat het zuinig omgaat met beschikbare energie. Het wil een laagje vet houden om je te beschermen. Je warm houden en helpen overleven. En eet je dan een keer veel? Omdat je een vreetbui hebt? Dan zal het de calorieën direct opslaan, want het weet niet wanneer het weer genoeg eten krijgt.
Kortom, een streng dieet met weinig calorieën volgen doet je lichaam geen goed. Al verlies je mogelijk een paar kilo’s of meer. Daarbij komt dat je na het volgen van zo’n dieet vaak weer in no-time in je oude eetpatroon vervalt en uiteindelijk vaak meer aankomt dan je aan gewicht hebt verloren.
Wil je daadwerkelijk gewicht verliezen? Dan draait het erom dat je je eet- en leefstijl zodanig aanpast dat je nooit meer op dieet hoeft. Daarbij brengt een gezondere eet- en leefstijl je veel meer voordelen: je hebt meer energie, voelt je vitaler en verkleint de kans op het krijgen van welvaartsziekten.
Is het je streven overbodige kilo’s kwijt te raken? Ga dan niet op dieet, want dat werkt doorgaans niet voor de lange termijn. Wil je blijvend die extra kilootjes kwijt? Dan draait het erom dat je je eetpatroon aanpast, meer gaat bewegen en eveneens zorgt voor een goede balans tussen inspanning en rust nemen.
Kies voor verse en gezonde producten en eet voldoende. Zo krijg je alle vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en voedingsvezels binnenkrijgt die je nodig hebt. Vermijd loze calorieën. Laat alcohol staan en drink veel water.
Wil je succesvol afvallen? Voeg dan eiwitrijke producten aan je dagelijkse menu toe. Die geven een verzadigd gevoel. Denk aan kwark, eieren, vis, mager vlees en peulvruchten. Combineer dat met gezonde vezelrijke voedingsmiddelen die in volkoren graanproducten, fruit, noten en groenten zitten.
Laat je ontbijt niet staan, maar zet je lichaam direct aan het werk. En houdt dat de hele dag vol. Dus kies in de ochtend en middag voor een verantwoord tussendoortje. Ook nog eens goed om zogenaamde cravings tegen te gaan. Lunch en dineer verder bijtijds. Zo houd je je lichaam bezig en dat draagt uiteindelijk bij aan afvallen op een gezonde manier.
Mogelijk dat je elke dag zonder veel moeite wat extra lichaamsbeweging kunt nemen. Door wat vaker de trap en de fiets te pakken. Tussen de middag een lunchwandeling te maken of ’s avonds een stuk te lopen. Sport daarnaast enkele keren per week intensief waarbij je je spieren gericht traint. Bijvoorbeeld met speciale oefeningen en gewichtjes in de sportschool. Zo verbrand je calorieën, worden je spieren strakker en voel je je gaandeweg energieker en fitter. Bovendien tilt extra spiermassa je vetverbranding naar een hoger niveau waardoor je makkelijker overtollig vet verliest.
Niet alleen voeding en bewegen zijn belangrijk om gewicht te verliezen. Ook voldoende rust krijgen, is essentieel. Want, ben je altijd maar druk? Neem je onvoldoende tijd om stress af te bouwen? Dan blijven de stresshormonen door je lijf gieren en die stimuleren het opslaan van vet. Neem daarom ook genoeg tijd om tot rust te komen. Doe dagelijks ontspanningsoefeningen of ga mediteren. En ga bijtijds naar bed, want slaapgebrek maakt je hongerig.
Zorg verder voor een positieve mindset en geef niet op! Denk niet als je een keer zondigt: nu heb ik het verpest. Pak de draad op en geniet gewoon van de kleine veranderingen die je lichaam ondergaat. Realiseer je dat het gewoon tijd kost om je eet- en leefstijl aan te pakken.
Wil je meer leren over gezonde voeding en een vitaal leven? Bekijk dan bij onze opleidingen en cursussen.