Bijna iedereen kent het wel, ons dagelijks probleem: die lekkere zak chips, het heerlijke gebak of iets lekkers uit de cafetaria, je hebt er zoveel zin in maar je probeert verstandig te zijn en het niet te eten. Hoe fijn zou het zijn als sla en komkommers net zo verslavend zouden zijn; genieten van gezonde voeding vol met vezels en vitamines, zo zou ons gewicht ook niks hoeven te lijden. Jammer genoeg hebben de lekkerste voedingswaren veel suikers en vetten.
Onze hersenen bepalen wat we lekker vinden en voldoening uithalen. De smaak is zeer belangrijk en deze word opgepikt in de hersenen. De producten die rijk aan suiker zijn en als zoet worden ervaren, geven de meeste voldoening. Producten die vetten bevatten zijn ook erg gewild door de hersenen, deze geven allemaal voldoening dus ook voor jezelf.
De echte boosdoeners zijn de opioïden, dit zijn de stoffen in de hersenen die de energie en beloningscentra reguleren. Ze stimuleren het eetgedrag, een bekende opoïde is endorfine, deze zorgt voor het genot wat we voelen bij een orgasme, een kick of lekker eten. Wat een opoïde ook veroorzaakt is dat ze niet voor verzadiging zorgen en dat je er dus meer van eet dan eigenlijk nodig is. Hierdoor ontstaat dus overgewicht.
Helaas gaat ons genot toch sterker voorbij dan onze gedachtes tot gezond eten, vooral in situaties die gebeuren; verdriet, boos, verliefd en nog meer gevoelens die onze eetbuien kunnen stimuleren. Ook al weten we allemaal hoe ongezond het is, het maakt het ook weer tot gezellige avonden met vrienden en familie en lekker eten.
Wil je meer leren over een gezonde leefstijl? Bekijk dan onze opleidingen en cursussen.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.