Hardlopen als therapie en behandelmethode, dat is bondig gezegd waar runningtherapie om draait. Wekelijks rennen in de buitenlucht. Onder begeleiding van een runningtherapeut; individueel of in groepsverband. Als je onder andere kampt met allerlei (ernstige) stressklachten, een burn-out hebt, depressief bent of angst ervaart. Maar, wat houdt hardlopen als therapievorm nu in? En hoe draagt het bij aan je fysieke en mentale gezondheid?
In de jaren 90 vorige eeuw werd hardlooptherapie al toegepast bij depressies, maar bijvoorbeeld ook in de verslavingszorg. En inmiddels is er ook wetenschappelijk bewijs (o.a. Duke University) dat lichaamsbeweging, waaronder hardlopen, net zo goed werkt als medicijnen slikken wanneer je last hebt van psychische aandoeningen als depressies en stress gerelateerde klachten. Alleen dan zonder de nadelige bijwerkingen ervan.
Runningtherapie staat weer volop in de schijnwerpers. Niet vreemd waarschijnlijk, want stress en aanverwante aandoeningen zijn de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim. Hoe dat komt? De aanhoudende druk in de huidige maatschappij. Want, druk zijn en druk ervaren, is aan de orde van de dag. Zowel aan het thuisfront, op het werk en ook op sociaal vlak. Van het bekende hollen, rennen, vliegen van hot naar her en werkdruk tot tig sociale verplichtingen. Ongemerkt geeft dat stress. Van een beetje tot heel veel en gedurende korte tijd of misschien wel langdurig. Wil je er niet aan onderdoor gaan? Dan is het goed geregeld te ontstressen. Even stoom af te blazen en je hoofd wat rust gunnen. Dat zorgt dat je in balans blijft.
Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat je op een gegeven moment allerlei vage lichamelijke en geestelijke klachten krijgt. Niet voor niets zijn overspannenheid, burn-out en depressiviteit belangrijke redenen voor ziekteverzuim. Dat kan je overkomen wanneer je draaglast en draagkracht niet langer in balans is. Op den duur verg je dan te veel van jezelf.
Onder begeleiding van een runningtherapeut ga je individueel of in groepjes hardlopen. Meestal 2 keer per week gedurende 30 tot 60 minuten. Hierbij draait het om bewegen en niet om praten over wat er aan de hand is. Want, als je rent is daar geen ruimte voor. Het draait om het rennen, je ademhaling en juiste loopritme vinden. Ofwel: ‘niet langer in je hoofd zitten’. Daarnaast loop je in je eentje wekelijks ook nog een keer. En geleidelijk aan ga je je steeds wat beter voelen. Lichamelijk en ook geestelijk.
Natuurlijk bouw je dat hardlopen stapje voor stapje op. Want, als je overspannen bent, depressief of een burn-out hebt, dan kan de gedachte aan elke vorm van inspanning al teveel zijn. Maar starten met runningtherapie en in beweging komen is al een belangrijke stap. Een eerste stap naar het hervinden van een nieuw evenwicht: rust in je hoofd krijgen, je fitter gaan voelen en lekkerder in je vel komen te zitten.
Je vraagt je waarschijnlijk af waarom duursporten als hardlopen en bijvoorbeeld ook fietsen effectief zijn bij stressklachten en andere psychische aandoeningen. Hieronder enkele positieve voordelen van runningtherapie, namelijk:
Kortom, heb je veel last van spanningen? Pieker je geregeld? Ben je oververmoeid? Speelt concentratieverlies je parten? Heb je een kort lontje? Kamp je met sombere gedachten? Misschien dat runningtherapie het medicijn is om weer lekker in je vel te komen. Je gezonder, energieker en vitaler te voelen.
Wil je meer leren over Runningtherapie? Dan is de (nascholings)cursus Runningtherapie wellicht iets voor jou.
Hardlopen als therapie en behandelmethode, daar draait het om bij runningtherapie. Een waardevolle aanvulling voor veel disciplines!
Via beweging leer je jouw cliënten hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding te brengen.