Met de juiste leefstijl bevorder je een goede mentale en fysieke gezondheid. Alleen is gezond leven niet altijd even gemakkelijk. Overal zijn verleidingen. Leefstijltraining door bijvoorbeeld een leefstijlcoach kan dan uitkomst bieden.
Een gezonde leefstijl heeft meer om het lijf dan regelmatig voldoende bewegen en gezond en gevarieerd eten. Ook geregeld even de tijd nemen om te ontspannen en te zorgen voor voldoende nachtrust zijn essentieel. Daarnaast is het ook van belang dat je je stress minimaliseert, niet of met mate alcohol drinkt en niet rookt.
Al deze zaken samen zorgen ervoor dat je je gezond en fit voelt, zowel fysiek als mentaal. Volgens studies van de Wereldgezondheidsorganisatie kan een gezonde leefstijl maar liefst 75% van de welvaarsziekten verminderen óf mogelijk voorkomen. Denk aan overgewicht, diabetes 2, hart- en vaataandoeningen en zelfs bepaalde vormen van kanker.
Wil je werk maken van een gezonde leefstijl? Dan helpt leefstijltraining je om de regie te nemen. Het is een training gericht op een gezonde(re) manier van leven. Immers, een gezonde leefstijl realiseer je niet van de ene op de andere dag. Gezond eten en leven moet een onderdeel worden van je dagelijkse routine. En dat kan best lastig zijn. Bijna iedereen heeft wel een gewoonte die het gezonde leefritme zo nu en dan of zelfs vaak weer ondermijnt. Blijvend je leefstijl veranderen is dan ook best moeilijk. Het vergt tijd, aandacht, de juiste motivatie en zeker ook discipline. Hoe je een gezonde leefstijl in je dagelijkse routine opneemt en volhoudt, leer je tijdens een leefstijltraining.
Tijdens een leefstijltraining door een leefstijlcoach kunnen verschillende zaken om bod komen die je stap voor stap helpen duurzaam gezonder, energieker en vitaler te leven.
Je leert onder andere dat het helpt om haalbare en positieve doelen te stellen. Maar ook nadenken over waarom je het wilt. Bijvoorbeeld een betere conditie, afvallen, beter slapen enzovoort. Een realistisch doel voor ogen houdt je gemotiveerd.
Ga je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kunnen allerlei zaken je gezonde voornemens ondermijnen. Bijvoorbeeld negatieve gedachten, faalangst, ruzies, feestjes, spanningen thuis of op je werk. Hoe ga je om met zulke moeilijke momenten en voorkom je dat je geen ongezonde keuzes maakt? Leefstijltraining biedt je handvatten om dergelijke triggers bijtijds te herkennen en ermee om te gaan.
En wat doe je als je onverhoopt toch in de fout gaat? Leefstijltraining leert je hoe je voorkomt dat je het bijltje er dan bij neergooit. Bijvoorbeeld door niet boos te worden op jezelf, maar door te bedenken hoe je het een volgende keer anders aanpakt.
Ook bewuste keuzes maken, is onderdeel van een leefstijltraining. Dus niet rigoureus het roer omgooien, maar stapsgewijs kleine leefstijlveranderingen doorvoeren die bij je passen. Dat kan onder andere op het gebied van voeding en bewegen alsook meer ontspannen. Het voordeel ervan is dat je minder weerstand ervaart en daardoor minder geneigd ben in je oude gewoontes terug te vallen. Je geeft jezelf de ruimte om te wennen aan je nieuwe leefstijl en dat werkt eenvoudigweg beter.
Het leven bestaat uit talloze ‘moetjes’. Van huishoudelijke klusjes en zorgtaken tot overige verplichtingen. Voor je het weet, vergeet je genoeg tijd voor jezelf te nemen. Wil je werk maken van je leefstijl en dus gezonder leven en je vitaliteit boosten? Dan is het ook goed bewust tijd voor jezelf te nemen. Dingen te doen waar je volop van geniet en die je energie geven. Even de boel de boel laten, een boek lezen, een film kijken, naar de sauna of museum, ravotten met je kids, tuinieren enzovoort.
Kortom, wanneer je gezonder wilt leven reikt leefstijltraining door een leefstijlcoach je de helpende hand. Een leefstijlcoach kan je op maat adviseren en begeleiden om de doelen te halen die je wenst. Van gezonder eten en meer bewegen tot stoppen met ongezonde gewoontes en beter slapen tot genoeg ontspannen.
Heb je interesse in leefstijltraining en wil je er je beroep maken? Sonnevelt biedt een geaccrediteerde opleiding tot Leefstijlcoach.
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.