In de praktijk Onderonsje van Caroline Leinzinger in Venlo staat een gezond gewicht, minder klachten en meer energie door hormonaal en mentaal in balans te komen, centraal. Caroline is getrouwd, heeft 3 dochters, werkt al 25 jaar bij een bank en heeft daarnaast sinds 2017 een eigen praktijk als onder andere Trainer Hormoonfactor. “Dat werk doe ik slechts enkele uren per week en voor mijn gevoel groeit de praktijk mee met mijn eigen groei.” Een gesprek met Caroline over een eigen praktijk starten en het runnen ervan.
“Zo rond 2016 bekroop mij het gevoel: ik wil wat anders gaan doen; me laten omscholen. Ik werkte toen ruim 20 jaar bij een bank en daar werd gereorganiseerd. Het besef van: wat als… én wat dan… drong zich plots heel sterk op.
Wat ik graag wilde, was een hbo-opleiding volgen. Dat werd lastig. Het waren allemaal dagopleidingen. Na wat zoekwerk kwam ik bij Sonnevelt terecht.
Ik ben 16 jaar geleden namelijk anders gaan eten om van mijn eczeem af te komen. Mijn eczeem verdween en als bonus kreeg ik ook veel energie. Geen bloedend tandvlees, geen opgezette buik meer en geen last van aambeien. Ik stond ervan te kijken wat voor invloed voeding heeft en dat was het begin van mijn interesse in een gezonde leefstijl.”
“Omdat ik dus zelf ervaren had wat voeding kan doen, ben ik begonnen met de opleiding Gewichtsconsulent. Daarna heb ik de opleiding Trainer Hormoonfactor gedaan. Dat is een verdieping en toevoeging. In die tijd ben ik ook mijn praktijk Onderonsje gestart. Daar merkte ik dat veel mentale problemen (stress) invloed hebben op het lichaam en daarom ben ik verder gegaan met de opleiding Mental Coach. Op dit moment doe ik de opleiding Stress en Burn-out Coach. Samen vormt dat alles een mooi totaalplaatje, namelijk: vitaliteitscoaching.”
“Ik heb een enorme persoonlijke ontwikkeling en groei doorgemaakt. Zo heb ik nu veel meer zelfvertrouwen. Daarnaast heb ik door de opleidingen geleerd dat je zelf verantwoording kunt nemen over je gezondheid. Door mijn leefstijl te veranderen heb ik osteopenie kunnen stoppen.
En door bewuster met voeding, beweging en ontspanning om te gaan, weet ik ook mijn hormonen in balans te houden. Zelfs mijn overgangsklachten houd ik ermee onder controle. Ik voel mij nu gezond en energiek en dat is heel erg fijn.”
“Dat is eigenlijk gaandeweg gegroeid. Vanwege het risico op baanverlies door een reorganisatie én het aanbod van de bank om me te laten omscholen, ben ik uiteindelijk deze weg ingeslagen.
Uiteindelijk was het mijn man die het zaadje plantte. Ons huis had een aanbouw met aparte ingang die we nooit gebruikten. Daarvan hadden we net besloten die dicht te metselen. Toen zei mijn man opeens: ‘Zullen we de metselaar maar afbellen’. Tot op dat moment had ik zelf nog niet gedacht aan de mogelijkheid een praktijk aan huis te beginnen.”
“Om mensen naar mijn praktijk te krijgen, heb ik onder andere contact gezocht met ziekenhuizen en huisartsen. Daar kreeg ik geen voet aan de grond. Ik werd als een leek gezien. Jammer, je voelt je falen als dat niet lukt. Verder heb ik in het begin bij sportclubs en dergelijke gratis presentaties verzorgd. Dat werkte goed voor de naamsbekendheid.
In het begin had ik dan ook best moeite met het feit dat ik weinig cliënten kreeg. Toen heb ik besloten de lat lager te leggen en te accepteren dat het tijd nodig heeft om vlieguren te kunnen maken.
Ik ben nu 3 jaar bezig en het loopt. Ik heb cliënten en doe wat ik hartstikke leuk vind. Bovendien heb ik een man en dochters die pal achter mij staan. Ik ben een gezegend mens.”
“Het wel of niet aansluiten bij een beroepsvereniging heb ik ervaren als een lastige puzzel. Bij een aantal beroepsverenigingen is een diploma Medische en/of Psychosociale Basiskennis vereist om lid te kunnen worden. Op dit moment ben ik niet (meer) aangesloten bij een beroepsvereniging en worden de behandelingen niet vergoed. Dit is enerzijds jammer, anderzijds is het positieve dat ik erg gemotiveerde mensen in mijn praktijk krijg. Steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering dus het wordt ook minder belangrijk. Daarnaast zie je een ontwikkeling in de markt dat steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk leefstijl is. Wellicht dat dit op termijn ook invloed heeft op de vergoedingen.
Een persoonlijk struikelblok is vervolgens social media. Dat is niet echt mijn ding. Ik krijg nu een spoedcursus van mijn dochters om online meer zichtbaar te zijn. Daarnaast probeer ik meer te blogs te schijven om ook zo mijn zichtbaarheid te vergroten. Zou fijn zijn als dat na verloop van tijd z’n vruchten afwerpt.”
“Het fijne is dat ik met alle opgedane kennis en mijn eigen ervaringen mensen kan helpen gezonder te leven. Ze begeleiden de regie in eigen handen te nemen waardoor zij zich weer goed in hun vel voelen.
In mijn praktijk komen mensen die al jarenlang medische hulp krijgen en veel onderzoeken hebben ondergaan. Zij houden ondanks alles gezondheidsklachten. En wat ik dan zie, is dat na een aantal consulten plots de puzzelstukjes bij zo iemand op z’n plek vallen. Wat ik doe is verder kijken dan alleen de klacht en de symptomen bestrijden. Mijn kracht als coach en trainer hormoonfactor ten opzichte van specialisten is dat ik kijk naar de mens als geheel en echt luister wat er speelt in iemands leven. Zo zie je het totaal plaatje, lichamelijk en mentaal. Dat voelt heel fijn en goed.
Wat mij over mijzelf ook verbaast – en waar veel collega’s tegenop zien – is dat ik mij in mijn praktijk kundig voel. Mijn onzekerheid is dan helemaal weg. Ik kan echt iets voor mensen betekenen. Dat werkt voor mij motiverend en voedt mijn zelfvertrouwen. Ik kom dan ook energiek en met stralende ogen uit mijn praktijk.”
“Ik heb veel lijntjes uitgezet en de cliënten komen nu nog mondjesmaat. Als ik straks de opleiding Stress en Burn-out Coach heb voltooid, ga ik naar bedrijven. Een werkgever moet immers veel doen om
werknemers gezond te houden. Anderzijds zijn werknemers zelf ook verantwoordelijk voor hun gezondheid. Op dat vlak wil ik bedrijven en hun werknemers ondersteunen en begeleiden.
Ik heb al een intro gemaakt met wat ik doe én zoal kan bieden. Daarnaast spar ik inmiddels met een vrouwelijke ondernemer. Die ondersteunt mij om zaken vanuit ondernemersoogpunt te bekijken en ook op te pakken.”
“Geef niet op als het eens tegenzit. Blijf meebewegen, wees flexibel en kijk waar wel kansen en/of mogelijkheden zijn.
Ga je een praktijk starten? Maak dan heel veel vlieguren ofwel: doe zo veel mogelijk ervaring op.
En… schroom niet om ervaringsdeskundigen om hulp te vragen.”
Leer vanuit het hormonale systeem naar klachten kijken en advies geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.