Van een samengesteld gezin een succes maken, vergt flink wat inspanning en tijd. Want je brengt een bonte verzameling samen: van nieuwe geliefden, exen en (stief)kinderen tot diverse opvoedstijlen, gezinsculturen en verwachtingen.
Dat er botsingen zijn, is onvermijdelijk. Maar hoe voorkom je dat je nieuwe fusiegezin strandt? 9 tips!
Word je na je scheiding hoteldebotel verliefd? Dan wil je het liefst de hele dag genieten van je nieuwe geliefde. Besluit niet halsoverkop samen te gaan wonen. Want, het is niet reëel te denken dat wanneer je de beide gezinnen samengevoegd alles goed loopt. Leer elkaar eerst goed kennen op een ontspannen manier en wen aan elkaar. Bouw stap voor stap een band met alle nieuwe gezinsleden op. Onderneem samen activiteiten. Van een dagje naar het park, een weekendje weg tot een gezamenlijke vakantie.
Ben je zover dat je gaat samenwonen? In een van jullie beide woningen of in een nieuw huis? Praat erover met alle betrokkenen, maak afspraken om te voorkomen dat nieuwe gezinsleden zich indringers voelen. Laat de kinderen meehelpen. Of ze nu de hele week bij jullie wonen of bijvoorbeeld alleen in het weekend. Van de inrichting, verdeling van de kamers, eigen spulletjes meenemen enzovoort. Zorg dat iedereen een eigen plek heeft en zich in de woning welkom en thuis voelt.
Jullie besluit staat vast. Jullie gaan een samengesteld gezin vormen. Wat zijn jullie verwachtingen ervan? Wat is jullie opvoedvisie? Hoe geef je invulling aan de rol van stiefouder? Allemaal zaken waar je mee te maken krijgt. Denk erover na en praat erover. Hoe je het nieuwe gezin ziet en hoe je het wilt gaan doen. Zit samen op een lijn. Laat het alle betrokken kinderen weten en praat er ook met de biologische ouders over. Verwacht niet dat het allemaal in no-time vlekkeloos gaat. Heb geduld, want het kost tijd voordat nieuwe regels ingebed zijn en alle neuzen in dezelfde richting staan. Wees positief. Geef complimentjes en blijf in gesprek met elkaar.
In een samengesteld gezin komen onder andere verschillende opvoedstijlen samen. Dat kan behoorlijk botsen. Blijf daarover in gesprek. Steek je kop niet in het zand, omdat je bang bent voor ruzies. Een wekelijks familieberaad kan uitkomst bieden. Praat over wat goed gaat en maak problemen die er zijn bespreekbaar. Zoek samen naar oplossingen en leer van conflicten. Maak elkaar geen verwijten als er wat fout gaat. Steun elkaar liever. Toon begrip voor verschil in standpunten en heb respect.
Heb je een samengesteld gezin? Dan blijf je ex altijd om de hoek komen via de kinderen. Zorg er daarom voor dat je met elkaar door een deur kunt. Hoe pijnlijk de scheiding ook was. Blijf praten en geef de ander de ruimte om de pijn en het verdriet van de scheiding te verwerken.
Het vormen van een nieuw gezin kost energie en tijd. Vergeet in de hectiek niet ruim aandacht te hebben voor de kinderen. Maak geregeld tijd voor ze vrij. Dat geldt niet alleen voor je eigen kinderen. Trek er ook eens alleen met je stiefzoon of -dochter op uit. Zo maak je samen herinneringen die gekoesterd worden.
Natuurlijk moet je je nieuwe relatie niet vergeten. Zorg dat je tijd vrijmaakt voor je nieuwe geliefde. Want, dat is immers de basis van jullie nieuwe patchworkfamilie. Praat zowel over leuke gebeurtenissen als strubbelingen en gezinsergernissen. Vergeef elkaars fouten en die van de kinderen. Breng regelmatig samen tijd door en doe leuke dingen. Krijg positieve energie. Geniet. Dat komt alle betrokken in een samengesteld gezin ten goede.
Okay, misschien wil je het niet. Maar, zorg voor een goed contact met de biologische vader of moeder van je stiefkind(eren). Zij zien dat en dat draagt bij aan jullie onderlinge relatie. Jij als stiefouder mag er ook zijn. Aarzel niet en nodig de ex van je nieuwe partner uit voor een lunch. Ga een keer samen naar een 10-minuten gesprek op school of woon samen een sportwedstrijd van de kinderen bij. Maak het gewoon niet onnodig ingewikkeld.
Hoe wil je over pakweg dertig jaar terugkijken op jullie stiefgezin? Op een fijne tijd met warme herinneringen toch? Creëer daarom nieuwe gezinsrituelen. Bespreek hoe jullie samen onder andere verjaardagen vieren. De feestdagen en hoe jullie vakanties doorbrengen. Bouw als fusiegezin samen aan mooie eigen tradities. Zo zorg je voor dierbare herinneringen die alle betrokken koesteren in een samengesteld gezin.
Loopt het in je nieuwe gezin niet op rolletjes? Blijf dan niet samen aanmodderen. Zoek tijdig hulp. Want, een samengesteld gezin dat hulp vraagt heeft een grotere kans van slagen. Er zijn gezinscoaches en zelfhulpgroepen die zich gespecialiseerd hebben in de problemen van een stiefgezin. Schroom niet en maak er gebruik van als jullie er samen niet uitkomen.
Wil je leren om diepgaand met relaties aan de slag te gaan? Een door Sonnevelt opgeleide Relatiecoach begeleidt cliënten op zoek naar een ander perspectief op hun relatie door inzicht te bieden in de dynamiek die bepaalde patronen in stand houdt.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.