Je darmen zijn van vitaal belang voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Ze spelen een belangrijke rol in je spijsvertering en bij de opname van voedingsstoffen. Daarnaast zorgen ze voor energie en bouwstoffen én zijn ze van grote invloed op je weerstand en ook je psychische welbevinden. Zo’n 90% van je lichaamseigen stof serotonine wordt in je darmen aangemaakt. Vandaar dat je darmen vaak je tweede brein worden genoemd. Kortom, door te zorgen voor gezonde darmen draag je bij aan de algehele gezondheid. Wat kun je zoal doen om je darmen gezond te krijgen en te houden?
Een vezelrijk eetpatroon doet je darmen ontzettend goed. De vezels zijn een goede voedingsbron voor de nuttige bacteriën in je darmen. Zo helpen ze je eten verteren, geven een vol gevoel en bevorderen een gezonde ontlasting. Vezels zitten niet alleen in volkoren graanproducten, maar ook in noten, aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit. Het algemene advies luidt: eet minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag, maar meer mag ook.
Hoe je ook gezonde darmen krijgt, is door je vochthuishouding op peil te houden. Want, dan kunnen je darmen goed hun werk doen en je gaat verstopping tegen. Drink daarom dagelijks 1,5 à 2 liter vocht in de vorm van water en/of kruidenthee. Wees daarnaast zeer matig met alcohol. Het onttrekt niet alleen vocht aan je lichaam, maar het voorkomt ook dat je darmen de juiste voedingstoffen opnemen en bemoeilijkt bovendien de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.
Voldoende lichaamsbeweging nemen is sowieso goed voor je algehele gezondheid. Maar weet je dat ook je darmen profiteren van een half uurtje wandelen, een stuk fietsen of een uurtje sporten? Eenvoudigweg, omdat lichamelijk actief zijn je darmen in beweging zet.
Ervaar je spanningen? Ben je gestresst? En kun je daardoor bijvoorbeeld geen hap door je keel krijgen of heb je een knoop in je buik van de zenuwen? Dan kunnen je darmen daarop reageren. Probeer die stress te vermijden, want dat helpt je darmen beter functioneren.
Ook gefermenteerde voedingsmiddelen – gemaakt met hulp van gisting, schimmels en bacteriën – bevatten goede bacteriën die bijdragen aan gezonde darmen. Bekende gefermenteerde producten zijn: yoghurt, kwark, karnemelk, kefir, miso, tempé, kombucha en zuurkool.
Altijd haast hebben en dus dingen gehaast doen, is niet hoe je gezonde darmen krijgt. Of je nu naar het toilet moet of gaat eten. Voor een toiletbezoek geldt: ga meteen als je aandrang hebt, dat voorkomt verstopping. Is het etenstijd? Ga er dan even rustig voor zitten en neem de tijd om op je eten te kauwen. Zo kunnen de enzymen in je speeksel zich makkelijker vermengen. Dat zorgt er vervolgens voor dat je lichaam het eten makkelijker verteert. Bovendien helpt goed en rustig op je eten kauwen dat je stopt als je vol zit. Je geeft dan namelijk je hersenen de tijd om het verzadigingshormoon leptine aan te maken. Eet tot slot op vaste tijden. Je voorkomt zo dat je continu je darmen en dus spijsvertering belast.
Wil je je darmgezondheid herstellen? Gun je lichaam dan wat tijd als je positieve eet- en leefstijlveranderingen doorvoert. En heb je geregeld darmklachten? Verandert je stoelgang? Zit er bloed in je ontlasting? Neem dan contact op met je huisarts voor nader onderzoek.
Wil je meer informatie over hoe je je darmen gezond krijgt? In de cursus Darmvitaal leer je alles over veelvoorkomende darmklachten, waar ze vandaan kunnen komen en wat je eraan kunt doen.
Heb je buikpijn, last van diarree, obstipatie, brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel? Dat kan betekenen dat je darmen van slag zijn. Gelukkig kun je veel van die klachten zelf voorkomen. Over het belang van een goede darmgezondheid en ook: hoe krijg je gezonde darmen.
Hoe kun je cliënten helpen met darmproblemen? Leer meer over veel voorkomende darmklachten, oorzaken en oplossingen.
Leer vanuit het hormonale systeem naar klachten kijken en advies geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.