Wanneer je in een stressvolle situatie terecht komt produceert je lichaam adrenaline en noradrenaline. Dat maakt je alert en klaar om te vechten of te vluchten. Je hartslag verhoogt, je bloeddruk stijgt, ademhaling versnelt, pupillen verwijden, spieren spannen zich aan, de zintuigen worden extra scherp en je spijsvertering gaat op een laag pitje. Tegelijkertijd maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit laat je bloedsuikerspiegel stijgen, stimuleert je metabolisme en zorgt voor een energieboost zodat je de stressvolle situatie het hoofd kunt bieden.
Vroeger had stress de functie om je tegen wilde dieren en rivaliserende stammen te beschermen. Tegenwoordig treedt het stressmechanisme te pas en te onpas in werking. Dus niet alleen als je werkelijk – fysiek – gevaar loopt, maar ook mentale druk triggert het oeroude stress-systeem. Het gevolg is dat je fysieke gezondheidsproblemen ervaart zoals maag- en darmklachten.
Stresstriggers en veroorzakers van spanningsklachten zijn tegenwoordig onder meer overvolle agenda’s, echtscheidingen, continu hoge werkdruk, mantelzorgtaken, faalangst, financiële zorgen, veeleisende baan, dagelijks fileleed, enzovoort.
Ben je gestrest? Dan kun je maag- en of darmklachten krijgen doordat je spijsvertering tijdelijk stil ligt. Als je lichaam ‘vecht’ om te overleven, heeft het geen tijd om voedsel te verbranden dat nog in de maag zit. Daarnaast kan een te veel aan cortisol eveneens een negatief effect op een goede werking van je maag en darmen hebben. Veelvoorkomende symptomen van darmklachten door stress zijn:
- Misselijkheid en/of overgeven
- Opgeblazen gevoel en/of winderigheid
- Buikpijn, obstipatie en/of diarree
- Maagpijn en/of darmkrampen
- Maagzuur
- Gewichtsafname
Herken je één of meerdere darmklachten? En vermoed je dat stress de veroorzaker is? Neem dan stappen om je stress te bestrijden.
Wil je graag de symptomen van je darmklachten door stress aanpakken? Hieronder een aantal tips die bijdragen aan vermindering van buikpijn door stress.
Maak dagelijks even tijd voor ontspanningsoefeningen. Het ontspant je geest en lichaam en helpt de symptomen van darmklachten door stress verminderen. Ook meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga zijn prima manieren om te ontstressen.
Doe aan lichaamsbeweging, want het bestrijdt stress. Als je sport maak je endorfines, ofwel ‘feelgood hormonen’, aan die stresshormonen bestrijden en je gelukkiger maken.
Wat is de oorzaak van je stress? Zoek het uit door bijvoorbeeld een zogenaamd stressdagboek bij te houden. Schrijf daarin op wanneer je darmklachten ervaart en wat je aan het doen was. Anderzijds is schrijven ook een mooie manier om spanningen kwijt te raken en los te komen van de stress die je voelt.
Ga ook dagelijks een uur voor je gaat slapen offline. Schakel eenvoudigweg alles wat digitaal is uit. Van je smartphone en tv tot je laptop en tablet. Dat zorgt voor minder prikkels van buitenaf en bevordert ook je nachtrust.
Houden je darmklachten aan? Maak dan een afspraak met je huisarts. Zeker ook als je gewicht verliest, er bloed in je ontlasting zit en/of je koorts hebt.
Wil je meer weten over veelvoorkomende darmklachten, waar ze vandaan kunnen komen en wat je eraan kunt doen? Bekijk dan de 2-daagse cursus Darmvitaal gegeven door darmfloratherapeut Nienke Gottenbos en auteur van onder andere het boek De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont.
De darmen hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid. Wanneer je spanning in je darmen en maag voelt kan stress de oorzaak zijn. Wat doet stress met je lijf? Waarom krijg je buikpijn door spanning, wat zijn de symptomen en wat kun je zelf doen?
Leer vanuit het hormonale systeem naar klachten kijken en advies geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.
Hoe kun je cliënten helpen met darmproblemen? Leer meer over veel voorkomende darmklachten, oorzaken en oplossingen.